|
Home | Kuchařka | Tofu, soja apod. Tofu, soja apod.
PIKANTNÍ
SOJOVÉ MASO S HRANOLKY
TEMPEH BURGER Pro 2-3 osoby: 2x Tempeh uzený (nebo jiný typ), 1/4 šálku rostinného oleje (olivový), 1/2 šálku nasekané cibule (zelená či jarní), 300g/2 balení tempehu (uzený/smažený), 1/2 šálku nasekané zelené papriky, 4 stroužky nasekaného česneku, 1 šálek rajského pyré (protlaku), 1 polévková lžíce sojové omáčky, 2 polévkové lžíce agáve sirupu, 1/4 čajové lžičky pálivé papriky, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, 1/2 lžičky mletého koriandru, 1/2 lžičky tymiánu, 1/2 lžičky oregána, 1/2 lžičky sladké papriky, 1 špetka mletého černého pepře, 1 lžička balzamikového octu (není nutný), kulaté hamburgerové housky. Rostlinný olej rozehřejeme ve větší pánvi na středně mírném ohni a osmažíme na něm cibuli do "sklovata". Po chvíli přidáme nakrájený česnek a také osmahneme. Tempeh pečlivě rozdrobíme (ideálně jej drobíme ještě v obalu), vložíme do pánve a za stálého míchání opékáme 5 minut. Přidáme zelenou papriku a vaříme další 3 minuty. Poté vmícháme rajské pyré (možno i rajské), sojovou omáčku, agáve sirup, možno i balzamikový ocet, pálivou papriku, římský kmín, koriandr, tymián, oregano, sladkou papriku a černý pepř a pečlivě promícháme. Podusíme dalších 10 až 15 minut. Při podávání naneste lžící připravenou směs do hamburgerové housky či pita chleba a talíř ozdobte čerstvou zeleninou (okurka, salát). Není však nutné sehnat veškeré vyjmenované koření - hlavní je cibule, česnek, tempeh a rajské pyré.
BEZMASÉ KARBANÁTKY ***** 1 balení uzeného tempehu,1 balení klasa (200g, jemné nebo lahůdkové), česnek, cibule, 2 bio vejce, celozrnná mouka (nebo bílá), majoránka, petrželka, sůl. Klaso postrouháme na hrubším struhadle. Pak k němu nasypeme nadrobno pokrájený tempeh s cibulí, větší množství utřeného česneku a přidáme dvě vejce. Přisypeme lžíci celozrnné mouky, majoránku, petrželku a sůl. Těsto dobře promícháme a ručně vytvarujeme karbanátky. Mezitím rozehřejeme troubu, připravíme si pečící papír a potřeme jej olivovým olejem (potřít můžeme i jednotlivé karbanátky, aby nebyly suché). Karbanátky na něm upečeme a podáváme s bramborovou kaší a okurkovým salátem.
PIKANTNÍ SOJOVÉ MASO S HRANOLKY **** Sojové kostky BonaVita (pro 4 osoby 1 balení), vegeta, soj. omáčka (Shoyu), olivový olej, 3 st. česneku, 1 cibule, kari, chilli, pepř (příp. ještě koření „mexické bylinky“), pepř, 2 červené či žluté papriky, ajvar (zeleninová pasta z paprik, rajčat a lilku - v supermarketu lze sehnat v oddělení kečupů) Sojové kostky dáme do hrnce, nasypeme na ně vegetu/ würzel (nejlépe pikantní), sojovou omáčku (lepší je originální, ne ze sojového hydrolyzátu), zalijeme vařící vodou a 10-15 minut vaříme na mírném plameni (aby se kostky nerozpadly). Poté je přendáme na síto, vidličkou vymačkáme přebytečnou vodu a necháme dostatečně okapat. Na teflonové pánvi na středním plameni rozehřejeme malou trošku oleje, zprudka orestujeme sojové kostky, po opečení přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, nakrájený česnek (ne protlačený), na větší kostky nakrájené papriky, dostatečné množství koření (kari, chilli, pepř) a za stálého míchání smažíme. Aby se směs nepřipalovala (především cibule a česnek), tak po chvilce mírně podlijeme trochou vody, přidáme sojovou omáčku a dusíme pod pokličkou, aby papriky změkly. Ke konci pokličku odendáme a necháme odpařit přebytečnou omáčku. V případě potřeby osolíme. Sojové maso by mělo mít na konci hnědou barvu. Podáváme s hranolky připravenými v troubě a s paprikovou pastou ajvar (není nutná, ale skvěle se hodí).
SOJOVÝ GULÁŠ S BRAMBORAMI ***** 100g sojových kostek (BonaVita), sojová omáčka (Shoyu), paprika, pepř, kmín (nejlépe mletý), gulášové koření, sůl, majoránka, bazalka, 3 cibule, 5 stroužků česneku, mražená kukuřice (cca 4 hrsti), 5 větších brambor, směs lesních hub, 1-2 lžíce hl. mouky, bylinky (petržel, pažitka). Sojové kostky dáme do hrnce, zakapeme sojovou omáčkou, bohatě zasypeme kořením (sladká i pálivá paprika, pepř, kmín, gulášové koření, sůl či zel. bujón), zalijeme vařící vodou a vaříme na mírném plameni asi deset minut, dokud kostky nezměknou. Poté slijeme a necháme v sítu okapat přebytečnou vodu. Ve velkém hrnci (nejlépe litinovém, který se nepřipaluje) rozpálíme olej, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, nakrájený česnek a osmahneme dozlatova. Poté přidáme kostky a kukuřici, dostatečně osmažíme, ke konci přidáme koření (nešetříme), sůl a zalijeme vařící vodou. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a přihodíme do hrnce. Poté přidáme houby, které jsme před tím podusili na oleji s kmínem a solí (kdo nemá rád houby, nemusí). Ve studené vodě rozmícháme mouku a přidáme do guláše. Vaříme ještě cca 15 minut, dokud nejsou brambory měkké. Ke konci přidáme najemno nasekané bylinky (hlavně petržel). V případě potřeby dochutíme používaným kořením. Nejlépe chutná, když se nechá uležet.
TOFU (a la slepice) NA PAPRICE *** Tofu natural, sladká a pálivá paprika, vegeta, máslo, sojová omáčka (Shoyu) zel. bujón, kys. smetana, hl. mouka, pepř, sůl (případně ještě nové koření, bobkový list a špetku skořice) Tofu nakrájíme na malé kostičky, posypeme paprikou a vegetou. Rozpustíme máslo, na to dáme tofu, pokapeme sojovou omáčkou a necháme dostatečně opéct. Podlijeme vodou, přidáme zel. bujón. Necháme povařit, přidáme kys. smetanu s hl. moukou. Nakonec ještě přidáme trochu soli, dostatek pálivé papriky a pepře (pikantnější chutná lépe). Pokud je omáčka příliš řídká, necháme vyvařit trochu vody nebo zahustíme instantní jíškou. Podáváme s dlouhými placatými nudlemi (Fettucine) nebo s hous. knedlíky.
ŠPANĚLSKÝ PTÁČEK BEZ PTÁČKU (tofu) **** Tofu natural, 3 střední cibule, gulášové koření (paprika, majoránka, mletý kmín), pálivá paprika, zel. bujón, pepř, plnotučná hořčice, tmavá jíška Knorr instantní, kyselá okurka, vejce Na rozpálený olej dáme cibuli nakrájenou na kostičky a smažíme za stálého míchání až skoro dohněda (to je důležité pro konečnou chuť). Přidáme 3 lžičky gulášového koření (podle množství lze více) a lžičku pálivé papriky. Tofu nakrájíme na kostičky, přidáme do hrnce, opepříme a za stálého míchání ještě trochu osmažíme, aby tofu nasáklo chuť koření. Po chvíli zalijeme vodou (ne příliš, raději doléváme postupně podle potřeby), vhodíme kostku bujónu a vaříme. Přidáme lžičku plnotučné hořčice, zahustíme tmavou jíškou, nakrájíme kyselou okurku (přepůlené kroužky), vejce natvrdo na proužky (není nutné), vše vložíme do omáčky a ještě chvíli povaříme. Na závěr ochutnáme a pokud jídlo není dostatečně pikantní, tak dochutíme kořením. Nejlepší přílohou je dlouhorznná rýže, kterou uvaříme v osolené vodě s půl lžičkou kurkumy a hřebíčkem.
UZENÉ TOFU S KUKUŘICÍ **** 1 uzené tofu, 1 cibule, 100ml kečupu, 1 lžíce hl. mouky, 1 lžíce sojové omáčky (shoyu), 100g mražené kukuřice (či sterilované), olej. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji. Přidáme tofu nakrájené na kostičky, kečup a sojovou omáčku. Přidáme kukuřici (sterilovanou slijeme) a chvíli dusíme (solit nemusíme - tofu i shoyu jsou slané dost). Mouku rozmícháme v troše vody a vmícháme do směsi. Za stálého míchání ještě chvíli povaříme. Podáváme s dlouhozrnnou rýží (pro obohacení lze k porci dodat dušenou zeleninu s pikantním kořením - např. kari).
ČÍNA *** Sojové pekingské nudličky na čínu (Bona Vita), zel. vývar, sůl, pepř, chilli, sojová omáčka, 1pl solamylu, 1 vejce, olej, cibule, paprika, pórek, mražená čínská zelenina. Uvařit sojové nudličky v zel. bujónu. Vykapat, trochu osolit, opepřit, trochu chilli a kdo má rád, tak i trochu sojové omáčky. Promíchat se solamylem (lžíce) a pak s vejcem. Rozpálit olej, na to nudličky, osmažit, přidat cibuli nakrájenou na poloviční proužky, dále na proužky nakrájenou papriku, pórek na tenká kolečka, může se přidat i čínské zelí, pytlík mražené čínské (asijské) zeleniny (lze i buráky). Podáváme s rýží.
Pro 2 osoby: Tempeh uzený, olivový olej, 4 stroužky česneku, tymián, zel. bujón, smetana, čerstvá rukola, balzamikový ocet (aceto balsamico), široké nudle (Tagliatelle, Fettucine) Do malého kastrůlku dáme protlačený česnek, zalijeme vroucí vodou, povaříme a scedíme (kvůli zjemnění chuti). Česnek dáme na rozpálený olivový olej a necháme na středním plameni zpěnit. Poté přidáme na kostičky nakrájený uzený tempeh, tři špetky tymiánu a za stálého míchání smažíme asi 10 minut. Můžeme přidat i jemně nakrájené houby (sušené dáme předtím na hodinu do vody) a ještě chvíli smažíme. Zalijeme smetanou, přidáme půl kostky zel. bujónu (aby jídlo nebylo příliš slané) a mícháme dokud nezhoustne. Nakonec ještě přidáme trochu tymiánu a zakapeme limetkovou nebo citronovou šťávou. Připravíme si zálivku na rukolu – do malého kastrůlku dáme balzamikový ocet, vodu a cukr, povaříme a necháme vychladnout. Konzistence by po vychladnutí měla připomínat sirup (jinak přidáme cukr a znovu povaříme a necháme vychladnout). Podáváme s placatými nudlemi a několika lístky rukoly, které jemně pokapeme olivovým olejem a balzamikovou zálivkou. Slaný tempeh, hořká rukola a sladkokyselá zálivka tvoří vskutku harmonickou kombinaci. Když neseženeme rukolu, použijeme listový salát (ledový, hlávkový, čínské zelí atd).
TEMPEH BURGER *****
ŠMAKOUN (veg. kuřecí řízek) *** Šmakoun plátky (2ks v krabičce), sůl, pepř, koření Mexické bylinky (paprika, chilli, sušený česnek atd.), kari, hl. mouka, vejce, strouhanka. Plátek šmakouna opatrně rozřízneme podélně tak, aby vznikly dva tenčí plátky (po smažení totiž trochu zvětší objem), ale dáváme pozor, aby se nerozpadly. Z obou stran osolíme, opepříme a vydatně okořeníme mexickým a kari kořením (nebo dle vlastní chuti). Plátky obalíme v mouce, vejci, strouhance a zprudka smažíme na oleji dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší. Upozornění: Šmakoun pochází z tzv. klecových vajec, proto doporučuji konzumovat pouze jako dočasnou náhradu kuřecího řízku, máte-li potřebu.
VELIKONOČNÍ NÁDIVKA ****
3 rohlíky, 8 bio vajec (nebo polenta), uzené tofu, uzený tempeh, sůl,
pepř, majoránka, kopřivy, zelená petržel, čerstvý špenát.
|
||
|