|
Zeleniny
SMAŽENÁ
CUKETA ČI LILEK
ZAPEČENÝ PLNĚNÝ
LILEK
BROKOLICOVÉ PLACIČKY
RATATOUILLE S COUS COUSEM
****
SMAŽENÁ CUKETA ČI LILEK ** Cuketa či lilek, sůl, libovolné pikantní koření, mouka, vejce, strouhanka, olej Zeleninu nakrájet na středně silná kolečka, osolit, nechat 30 min, pak setřít vodu. Posypat kořením („italské těstoviny“ nebo jiné pikantní na zeleninu), trojobal a smažit. Podávat s bramborovou kaší. SMAŽENÝ CELER A LA KAPR ** Celer, ocet, sůl, pepř, koření, mouka, vejce, strouhanka, olej Celer nakrájíme na půlkolečka (silnější) a na minutu vhodíme do vroucí osolené vody s octem (1 lžíce). Vyndat, osolit, opepřit, přidat nějaké pikantní koření na zeleninu nebo na ryby (kdo jaké má rád). Trojobal a smažit. Po smažení je dobré vysát přebytečný olej ubrousky. Podávat s bramborovým salátem. (Tip: ihned po osmažení projeďte celer na vidličce vroucí vodou. Tímto způsobem zůstane křupavý a bez omastku)
ZAPEČENÝ PLNĚNÝ LILEK ****
Pro 2 osoby: 1 střední lilek, 2 jarní cibulky, 2 stvoly
řapíkatého
celeru, 1 menší červená paprika, 1 větší rajče (nebo 3 cherry), lžíce
kečupu, 1-2 špetky chilli, sůl, 2 lžíce strouhaného parmazánu, 2 lžíce
balkánského sýru, 1
kalma chilli
párek, olivový olej.
BRAMBOROVÝ PAPRIKÁŠ **** 1 kg brambor, 2 cibule, 250 g sterilovaného leča, 100 ml smetany, 3 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 1 bobkový list, mletá sladká i pálivá paprika, sůl, kousek pórku na ozdobu Brambory oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka. Na rozehřátém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme podle chuti papriku, osmahneme, vložíme plátky brambor a bobkový list, osolíme, mírně podlijeme vodou a dusíme skoro doměkka (pozor: ke konci nepřidávat vody příliš, jelikož omáčka by měla být ve finále hustá). Pak přidáme překapané lečo, zalijeme smetanou rozmíchanou s moukou a dohotovíme. Jednotlivé porce posypeme na tenká kolečka nakrájeným pórkem (či nudličkami) a podáváme s chlebem.
DUŠENÁ MRKEV * 2 velké mrkve, olej, jíška, sůl, pepř, muškát Mrkev nastrouhat nahrubo, dát na olej, opražit, podlít vodou a dusit. Přidat světlou jíšku, zamíchat, osolit, opepřit, přidat špetku muškátu. Podávat s bramborami.
KVĚTÁK NA MOZEČEK ** květák jako mozeček Cibule, květák, vejce (bio/domácí chov), sůl, pepř Na másle zpěníme cibulku, květák uvaříme v osolené vodě, nasekáme nadrobno a vložíme k cibuli. Prohřejeme, přidáme vejce, osolíme a opepříme. Podáváme s bramborami ozdobenými nasekanou pažitkou a zeleninovou oblohou (červená/ žlutá paprika, okurka, rajské).
VÝTEČNÉ ZAPEČENÉ KAPUSTIČKY **** 600g růžičkové kapusty, 300g brambor, 250ml smetany, sůl, pepř, 1 jarní cibulka, olej na smažení, máslo na vymazání Růžičkovou kapustu pečlivě očistíme, důkladně omyjeme, vložíme ji do vroucí osolené vody a přibližně 5 minut povaříme. Vodu potom dokonale slijeme, kapustičky propláchneme studenou vodou a necháme je okapat. Potom povařené kapustičky přendáme do větší máslem vymazané zapékací misky, zalijeme je 2/3 smetany, dobře je osolíme a opepříme. Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle, polovinu dáme do studené vody a na druhou část nalijeme zbytek smetany, osolíme a opepříme. Brambory se smetanou opatrně rozložíme na kapustičky a vše dohromady vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200°C asi 30 minut. Abychom vytvořili z brambor zlatavou a křupavou kůru, vyndáme zbylé brambory z vody, necháme je důkladně okapat nebo je můžeme osušit v utěrce a co nejrychleji je osmažíme na rozpáleném oleji. Pak osmažené brambory přendáme do zapékací mísy na kapustičky a ještě je společně krátce zapečeme. Při podávání můžeme kapustičky na talíři ještě posypat najemno nakrájenou jarní cibulkou. Toto jídlo chutná i těm, kteří jinak kapustičky nemusí:-)
ZAPÉKANÉ BRAMBORY (Alu Gauranga) *** 450g domácího sýra, panýru (nebo balkán),10 středně velkých brambor, 1/2 čl asafoetidy (není nutné), 3 čl soli, 1 čl mletého černého pepře, 3 pl mletého koriandru, 3 pl čerstvých koriandrových listů, nadrobno nakrájených, 725 ml kyselé smetany smíchané s 1 čl kurkumy, 50g másla, 2 pl sušeného mléka Sýr dobře propláchněte pod studenou tekoucí vodou, pevně stáhněte plátýnkem a vymačkejte přebytečnou vodu. Omyjte a oloupejte brambory a nakrájejte je na tenké plátky. Dno vymaštěného kastrolu nebo pekáče pokryjte jednou třetinou bramborových plátků. Tuto vrstvu posypte jednou třetinou každého koření v tomto pořadí: asafoetida, sůl, pepř, čerstvý koriandr, mletý koriandr. Pokryjte vrstvou jedné třetiny droleného sýra a vrstvou jedné třetiny smetany. Posázejte jednou třetinou másla. Všechno pokryjte druhou vrstvou nakrájených brambor a ostatními přísadami ve stejném pořadí jako u první vrstvy. Utvořte třetí vrstvu se zbytkem nakrájených brambor a opakujte postup se zbývajícími přísadami. Nakonec povrch posypte slabou vrstvou sušeného mléka. Kastrol přikryjte aluminiovou fólií, kterou okolo okrajů řádně utěsněte a vložte přibližně na 45 minut do trouby při teplotě 200°C. Deset minut před koncem pečení obal odstraňte, aby povrch mohl zhnědnout.
BROKOLICOVÉ PLACIČKY *** Brokolice, 1-2 bio vejce, sůl, pepř, zeleninové koření (např. vegeta), bazalka, 2 stroužky česneku, hl. mouka (hraška), olej. Očištěnou brokolici vaříme v osolené vodě doměkka a poté ji rozmačkáme na kaši. Přidáme bio vejce, trochu mouky na zahuštění (lepší je použít hrašku), koření, protlačený česnek a promícháme. Smažíme na rozpáleném oleji dozlatova z obou stran a poté dáme na talíř s ubrousky, které vysají přebytečný tuk. Podáváme s bramborovou kaší nebo bramborami a zeleninovým salátem dle chuti.
VEGETARIÁNSKÁ PÁNEV (brambory s mozzarellou) *** 1 kg brambor, 2 cibule, 3 st česneku, petrželka, olej, sůl, vegeta, mozarella Oloupeme asi kilo brambor (pro čtyři lidi spíše méně), nastrouháme je na tenké plátky (jako salátovou okurku), na půlkolečka nakrájíme dvě cibule, tři stroužky česneku a připravíme si svazek petrželky nasekané najemno. Na pánvi rozpálíme olej (ne olivový), zesklovatíme cibuli, poklademe plátky brambor a přiklopíme pokličkou. Necháme osmahnout z jedné strany a promícháme. Pozor, v této fázi se tenká kolečka brambor snadno připalují, takže je lepší je hlídat a občas promíchat. Poté přidáme česnek a petrželku, dosolíme, ochutíme vegetou (či jiným kořením na zeleninu) a těsně před tím, než jsou brambory hotové, na nich necháme mírně rozpustit jednu nebo dvě „koule“ mozarelly.
LEČO ** Cibule, rajská jablka, papriky, pepř, sůl, bio vejce Cibulku na olej, spařit a oloupat rajský, nakrájet na kostičky, papriky na nudličky. Přidat nakrájený Kalma párek (lze i bez něj). Opepřit, osolit, dusit a nakonec zamíchat bio vejce. Podávat s chlebem či bramborami.
|
||
|