DomůKontakt  . 

 
 
       
       

Úvod

Novinky
Kuchařka

     Polévky

     Ke knedlíkům

     Tofu, soja apod

     Zeleniny

     Luštěniny

     Arabská jídla

     Mexická a šp. jídla

     Italská jídla, těstoviny

     Sladká jídla

     Houbová jídla

     Jiné

     Saláty

     Pomazánky


Z čeho vařit
Restaurace
Citáty
Argumenty
Zdraví
Slavní vegetariáni
Odkazy

Videa

Otázky a odpovědi
Návštěvní kniha

 

Home | Kuchařka | Pomazánky

Pomazánky

 

BUDAPEŠŤ
PAŽITKOVÁ POMAZÁNKA
ŘEDKVIČKOVÁ POMAZÁNKA
ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA
ŘEDKVIČKOVÉ MÁSLO PO FRANCOUZSKU
VAJEČNÁ POMAZÁNKA

BUDAPEŠŤ

2 balení žervé, malá cibule, naložené kápie, koření: sladká paprika, sůl

Cibuli nakrájíme nadrobno, smícháme s žervé, pokrájíme kápie a přimícháme, podle chuti okořeníme. Na chléb či rohlíky.

 

PAŽITKOVÁ POMAZÁNKA

2 balení žervé, malá cibule, čerstvá pažitka, sůl

Cibuli nakrájíme nadrobno, smícháme s žervé, pažitku nakrájíme (nastřiháme) na malé kousky a smícháme se směsí. Nakonec osolíme. Nejlepší na chléb.

 

ŘEDKVIČKOVÁ POMAZÁNKA

1 svazek ředkviček, 300 g žervé, lučiny nebo cottage sýra, i ve směsi, 50 g sýra s modrou plísní, nastrouhaného (nemusí být), hrst řeřichových lístků, sůl, špetku cukru a pepř na dochucení, tmavý chléb k podávání

Ředkvičky nastrouhejte na hrubém struhadle nebo v robotu. Vložte je do cedníku a jemně, stejnoměrně posolte. Nechte asi čtvrt hodiny stát, aby zelenina pustila vodu (zbytek pak ještě vymačkejte). V misce utřete měkké sýry, přidejte ředkvičky, osolte, případně opepřete a chuť dotáhněte trochou cukru. Pokud jste se rozhodli použít plísňový sýr, buďte opatrní se solí – sýr bývá sám o sobě dost slaný. Mažte na krajíce chleba a ihned podávejte. Pomazánka v chladu vydrží do druhého dne, ale působením šťávy z ředkviček zřídne. Vylouženou vodu tedy odlijte – anebo původní pomazánku přetvořte na hustý salát.

 

 

ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA

Eidam, majonéza (sojanéza), mléko, česnek, sůl

Nastrouháme tvrdý sýr, do něj protlačíme několik stroužků česneku, promícháme, přidáme majonézu (sojanéza je chutnější). Možno dát místo části majonézy trochu mléka, aby to nebylo příliš mastné. Důkladně promícháme a s mírou osolíme. Na chléb či rohlíky.

 

ŘEDKVIČKOVÉ MÁSLO PO FRANCOUZSKU

2 svazečky ředkviček, 150 g změklého másla, 150 g žervé nebo lučiny, sůl a pepř na dochucení

Ředkvičky velmi důkladně omyjte, nejlépe pomocí kartáčku. Případná poškozená místa odkrojte. Několik ředkviček si dejte stranou na ozdobu a ponechte jim i kousek zelené nati – ve Francii, odkud tahle pomazánka pochází, je to zvykem. Zbytek ředkviček nastrouhejte na struhadle nebo v robotu, jemně posolte a nechte čtvrt hodiny stát. Zelenina pustí hodně vody. Změklé máslo utřete se solí, pepřem a žervé do hladka tak, aby ve hmotě nezůstaly máslové hrudky.Slijte z ředkviček vodu a vmíchejte je do směsi.

 

VAJEČNÁ POMAZÁNKA

2 bio vejce, máslo, 1 cibule, nakládaná okurka, plnotučná hořčice, měkký tvaroh, sůl, pepř.

Z uvařených vajec vyjmeme žloutky a utřeme je s máslem. Přidáme nakrájené bílky, nadrobno nakrájenou cibuli, kyselou okurku a zamícháme. Přidáme lžičku hořčice, dvě lžíce měkkého tvarohu, osolíme, opepříme a zamícháme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Home | Kuchařka | Pomazánky