|
Home | Kuchařka | Houbová jídla Houbová jídla
BULGUR S HOUBAMI A MOŘSKOU ŘASOU
BÍLÁ
HOUBOVÁ OMÁČKA BULGUR S HOUBAMI A MOŘSKOU ŘASOU ****
Olivový olej, 200g bulguru, dvě hrsti lesních hub, jedna hrst tenkých
mořských řas (nejlépe Arame), tři stroužky česneku, majoránka či petržel,
sůl, zeleninový bujón, pepř, balzamikový ocet (Aceto Balsamico).
GNOCCHI AL FUNGHI (houbové bramborové noky) ****
Pro 2 osoby: Olivový olej,
2 hrsti či více lesních hub (sušené namočíme 2h předem), sůl, pepř, kmín,
bazalka, balzamikový ocet (aceto balsamico), Zajíc (sojový nápoj v prášku -
není nutný), 1 balení bezvaječných Gnocchi (500g), zelená petržel.
ŽAMPIONY NA
VÍNĚ ****
BÍLÁ HOUBOVÁ OMÁČKA **** Máslo (olej), houby (nejlépe více druhů), sůl, pepř, drcený kmín, 1 lžíce hl. mouky, 100ml 12% smetany, 100ml kysané smetany. Dáme rozehřát tuk, na něj dáme houby, osolíme, trochu opepříme, přidáme kmín, podlijeme vodou (aby byly všechny houby namočené) a dusíme dokud nezměknou. Ve smetaně rozmícháme hladkou mouku a přidáme k udušeným houbám. Nakonec přidáme kys. smetanu a ještě chvíli povaříme. Pokud je málo omáčky, přidáme vodu nebo mléko. Podáváme s houskovými knedlíky. Druhou možností je po udušení houby nakrájet na malinké kousíčky a vylepšit kousky čerstvé bazalky, dále stejný postup a podávat se špagetami - vynikající.
HLÍVA ÚSTŘIČNÁ S ČESNEKEM **** Hlíva ústřičná, 3 stroužky česneku, hladká mouka, sůl, olej, brambory, 1-2 lžíce másla, pažitka, cibulka, kysaná smetana, měkký tvaroh, jarní cibulka, petržel, pepř Kloboučky hlívy omyjeme ve studené vodě, osušíme papírovou utěrkou. Česnek rozdrtíme lisem, utřeme se solí a potřeme jím dolní stranu kloboučků. Hlívu s česnekem obalíme v hladké mouce a smažíme v rozpáleném oleji. Brambory uvaříme ve slupce, poté je oloupeme a pokrájíme na kostky. Na pánvi rozpustíme máslo, osmahneme cibulku a brambory. Nakonec přidáme pažitku. Místo tatarské omáčky vyrobíme osvěžující dip – smícháme trochu tvarohu a kysané smetany, přidáme najemno nasekanou zelenou část jarní cibulky, petržel a pažitku, osolíme a opepříme, dochutíme bylinkovým kořením (vegan verze: sojanéza + rozmačkané tofu).
HOUBOVÁ SMAŽENICE ** Máslo (olej), houby (více druhů), sůl, kmín, pepř, bio vejce. Dáme rozehřát tuk, na něj dáme houby, trochu osolíme, opepříme, přidáme kmín (dle chuti, já dávám dost), mírně podlijeme vodou a dusíme doměkka. Nakonec přidáme rozšlehané osolené vejce a mícháme, dokud dostatečně neztvrdne. Podáváme s chlebem.
TAGLIATELLE S HOUBAMI JAMIE OLIVIERA **** Směs hub (lišky, ryzce, hříbky apod.), olivový olej, pepř, sůl, 3 st. česneku (nasekaného), 2 lžíce másla, ˝ lžičky citrónové šťávy, petrželka, 2 hrsti parmezánu (nebo eidamu), těstoviny Tagliatelle (Fettucine) Směs hub vložíme do pánve na hodně rozpálený olej. Hub dáme co nejvíce, jelikož jejich objem se hodně zmenší. Mícháme a až dostanou houby správnou barvu, osolíme a opepříme. Na kraj pánve dáme nasekaný (ne protlačený) česnek a po chvíli jej promícháme s houbami. Ke konci přidáme malinko citrónové šťávy. Sejmeme ze sporáku a přidáme dvě lžíce másla nakrájeného na menší kousky (necháme jej rozpustit pouze zbytkovým teplem). K hotové směsi přidáme nasekaný svazek petrželky. Těstoviny uvařené „al dente“ (ne rozvařené) přidáme ke směsi (můžeme i s trochou vody, aby jídlo nebylo suché). Před podáváním přidáme nahoru trochu nasekané petrželky a nastrouhaný sýr. Celá příprava trvá 5, 6 min.
HOUBOVÝ KUBA *** 300g krup, hrst sušených hub, 2 stroužky česneku, 3 lžíce másla, drcený kmín, majoránka, mletý pepř, sůl, máslo na pekáč Sušené houby necháme ve studené vodě několik hodin nabobtnat, pak je uvaříme doměkka a scedíme. Kroupy propláchneme vroucí vodou a v mírně osolené vodě ochucené kmínem uvaříme doměkka. Pak je propláchneme a necháme okapat. Přidáme česnek utřený se solí, opepříme, ochutíme majoránkou a omastíme máslem. Promícháme s uvařenými houbami a směs rozestřeme do tukem vymazaného pekáčku. Vložíme do horké trouby a zapečeme dozlatova
|
||
|