|
Home | Kuchařka | Sladká jídla Sladká jídla
TVAROHOVÉ
KNEDLÍKY AMERICKÉ VEGANSKÉ PALAČINKY *** 1 hrnek hladké mouky, 1 lžíce cukru, 2 lžíce kypřícího prášku (cca 1 pytlíček), špetka soli, 1 hrnek sojového mléka, 2 lžíce rostlinného oleje, javorový nebo agáve sirup (ovoce). Nejprve smícháme suché suroviny, poté ke směsi přidáme olej a sojové mléko (nejvýhodnější je použít sušené sojové mléko Zajíc - 6 lžiček na 1 hrnek) a pečlivě promícháme, aby ve směsi nebyly hrudky. Pánev s rovným dnem (nejlépe titanovou či teflonovou) rozpálíme na střední žár, naběračkou nabereme směs a nalijeme do prostředku pánve tak, aby měla palačinka cca 10cm v průměru. Po dvou minutách palačinku podebereme, otočíme a dvě minuty opékáme z druhé strany. Hotové palačinky klademe na talíř a přikrýváme druhým talířem, aby do konce pečení nevychladly. Podáváme přelité javorovým či agáve sirupem. Možno doplnit ovocem dle sezóny (jahody, banány, borůvky - ty můžeme přidat i přímo do směsi před opékáním viz obrázek).
OVESNÁ KAŠE S JAHODAMI *** Pro 1 osobu: půl hrnku ovesných vloček, 4 zralé jahody, 2 lžičky cukru, špetka soli. Ovesné
vločky propláchneme na sítu horkou vodou a dáme do hrnce. Přidáme ˝ hrnku
studené vody (kdo chce směs kašovitější, dá vody více), cukr, sůl a vaříme
2-5min. na mírném ohni. Před koncem přidáme dvě na malé kostičky nakrájené
jahody a vaříme, dokud se voda nevyvaří. Sejmeme s ohně a přidáme další dvě
jahody. Kaši lze skvěle obohatit např. přidáním sojového jahodového mléka.
TVAROHOVÉ JAHODOVÉ KNEDLÍKY ** 205g měkkého tvarohu, 1 vejce, sůl, 10 lžic hrubé mouky, 2 lžíce krupice, jahody. Tvaroh dáme do misky, přidáme vejce, špetku soli a po troškách přidáváme hrubou mouku až to těsto nelepí, nakonec 3 lžíce krupice, a těsto dobře zpracujeme. Jahody zabalíme do tenké vrstvy těsta. Vzniklé knedlíčky můžeme ještě oválet v mouce, aby hezky držely. Dáme do vroucí vody a vyjmeme je, když vyplavou. Na talíři se sypou nastrouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a zalévají rozpuštěným máslem. Alternativa - meruňky.
JÁHLOVÁ KAŠE ** 250g jáhel, ˝ l mléka, sůl, 300g másla, 50g cukru, skořice. Jáhly opereme, dvakrát spaříme vařící vodou. Dobře je vždy ve vodě promícháme a scedíme. Potom na ně nalijeme vařící mléko, přidáme sůl, malý kousek omastku a jáhly na mírném ohni uvaříme do měkka. Jsou-li jáhly ještě tvrdé a mléko se už vyvařilo, přilejeme ještě trochu vařícího mléka. Jednotlivé porce poléváme máslem a sypeme cukrem a skořicí. Při dováření můžeme do jáhel přidat předem namočené sušené švestky. Kdo nemá rád skořici, může si porci posypat kakaem. Toto jídlo je typově podobné krupicové kaši, ale je zajímavější.
Home | Kuchařka | Sladká jídla |
||
|