|
Home | Kuchařka | Ke knedlíkům Ke knedlíkům
VEG
SVÍČKOVÁ KNEDLO ZELO SOJO ****
Balení sojových plátků (100g), olej, zeleninový bujón, kmín (celý i drcený),
pepř, sůl, sojová omáčka, cibule, máslo Alsan (vegan), 500g kyselého zelí,
bramborové knedlíky.
VEG SVÍČKOVÁ **** seitan recept Cibule (hodně), 4 mrkve, 1 petržel, ˝ celeru, pórek, zel. bujón, kys. smetana, hl. mouka, bobkový list, tymián, nové koření, hřebíček, skořice, ocet, cukr, sůl, tofu nebo seitan. Cibulku na máslo, na to nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, celer, pórek). Okořenit (bobkový list, tymián, nové koření, hřebíček, trošičku skořice). Dusit a podlévat (možno dát kostku či dvě zeleninového bujónu) až se to rozvaří skoro na kaši. Zahustit kys. smetanou s hladkou moukou (kdyby moc husté, tak víc smetany). Propasírovat, osolit, okyselit (octem), malinko osladit. Podávat s hous. knedlíky a brusinkami. Pro optickou náhradu masa se hodí osmahlé kousky Tofu (nejlépe marinované a naložené do koření), které příjemně splyne s omáčkou a dodává jídlu vyváženost. Přesvědčivější variantou jsou plátky seitanu, které posypané kořením na svíčkovou lehce osmahnete na másle a dáte do omáčky povařit.
RAJSKÁ OMÁČKA *** 1 velká cibule, 1 lžička hl. mouky, kostka zel. bujónu (nejlépe Würzl a jiné bio), cukr, sůl, nové koření (5ks), pepř (5ks), špetka tymiánu, bobkový list, rajský protlak, kečup Rozehřejeme máslo (či olej), přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji opékáme. Když cibule zesklovatí, přidáme koření (nové koření, pepř, tymián, bobkový list), poprášíme hl. moukou a krátce osmahneme. Poté zalijeme horkou vodou, přidáme kostku zel. bujónu a necháme vařit (cca 30 minut). Osladíme, případě osolíme, přidáme rajský protlak (lépe passatu), lžíci kečupu a propasírujeme přes síto. Do hotové omáčky můžeme přidat na kostičky nakrájené tofu natural, seitan speciál, tzv. cibuláčky (vypadají jako kuličky mletého masa) a vůbec nejlepší jsou ďobáčky od Kalmy. Podáváme s hous. knedlíky nebo těstovinami.
PLNĚNÉ PAPRIKY ***** sojový granulát recept Olej, cibule, cukr, bob. list, nové koření, pepř, zel. bujón, rajský protlak, kečup, světlá jíška, zelené papriky, sojový granulát (příp. kostky), rýže, tvrdý sýr, koření čubrica (směs saturejky a řeckého sena). Omáčka: Dát vařit olej, na to cibuli, podusit, dát cukr (lžíci), bob. list, tymián, nové koření, pepř, zalít zel. vývarem, povařit, přidat rajský protlak, trošku kečupu, zahustit světlou jíškou Knorr, přecedit Papriky: vydlabat, uvařit sójový granulát nebo kostky, které se pak rozmixují (vaříme ve vodě podle návodu na obalu), zel. bujón, vymačkat na sítku, aby to nebylo moc mokré, přidat zpola uvařenou rýži, nahrubo nastrouhaný tvrdý sýr, osolit, přidat čubricu (bulharské koření, není nutné), „prohňácat“, zamíchat, napevno naplnit papriky, párátkem připevnit víčka paprik a dát do omáčky na půl hodiny povařit. Příloha houskový knedlík.
KOPROVÁ OMÁČKA ** 0,5l mléka, 2 lžičky cukru, sůl, 250ml kys. smetany, lžíce hl. mouky, kopr. Dáme vařit mléko, přidáme cukr, sůl, zakvrdláme kys. smetanu s hl. moukou a vaříme. Přidáme nasekaný čerstvý kopr (nebo mražený). Podáváme s hous. knedlíky, případně s vejcem na tvrdo (z biochovu).
SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ ***** sojové kostky recept, seitan recept 100g sojových kostek (BonaVita) nebo balíček Seitanu (speciál), 2 zel. bujóny, olej, 2 cibule, sladká a pálivá paprika, mletý kmín, mletý pepř, sůl, 300g kysaného zelí, 2st. česneku, kys. smetana, mouka. Nejprve připravíme sojové kostky podle návodu (dáme vařit 1l vody s kostkou bujónu, přidáme soj.omáčku a koření, vhodíme kostky a mírně vaříme 10-15min, poté je scedíme a zbavíme přebytečné vody). Pokud používáme seitan, tak jej pouze nakrájíme na kostky. Na rozpálený olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli, poté kostky a restujeme. Přidáme sladkou (příp. i pálivou) papriku, mletý kmín, opepříme, osolíme a lehce poprášíme hl. moukou (kořením nešetříme). Zalijeme zel. vývarem a dusíme 15min. Kyselé zelí dáme na síto, lehce propláchneme vodou a nakrájíme na menší kusy. Ke kostkám přidáme zelí a rozetřený česnek a krátce povaříme. Zahustíme kys. smetanou s moukou a podáváme s houskovými knedlíky. Se seitanem je to lepší, sojové kostky jsou však levnější.
KNEDLO ZELO LILKO *** 1 lilek, sůl, pepř, kmín, česnek, olej, dušené kyselé zelí. Kysané zelí scedíme a pokrájíme na menší kousky. Rozpálíme olej, poklademe zelí, osolíme, přidáme kmín a dusíme dokud nezměkne. Lilek nakrájíme na středně tenká kolečka (cca 5mm), osolíme a necháme deset minut „vypotit“. Přebytečnou vodu otřeme, posypeme kmínem, opepříme, poklademe rozmačkaným česnekem. V pánvi rozehřejeme olej a zprudka osmažíme lilky. Až ztmavnou, vyjmeme je a pomocí ubrousku opatrně vysajeme přebytečný olej. Podáváme s bramborovými knedlíky a dušeným zelím.
KNEDLÍKY S VAJÍČKEM * Houskové knedlíky, dvě bio vejce, sůl, pepř, olej, zelenina. Houskové knedlíky nakrájíme na kostky, rozpálíme trochu oleje, vhodíme knedlíky a občas zamícháme. Když jsou knedlíky opečené a zlatavé, tak za stálého míchání přidáváme vejce, které jsme před tím rozkvrdlali v hrnku spolu se solí a pepřem. Jakmile vejce ztuhne a trochu zezlátne, ihned podáváme spolu se zeleninovou oblohou (okurka, papriky různých barev, rajské).
Home | Kuchařka | Ke knedlíkům |
||
|