|
Home | Kuchařka | Arabská jídla Arabská a indická jídla
GRUZÍNSKÝ
MIŠMAŠ
PALAK TOFU A DAL TADKA
*****
GRUZÍNSKÝ MIŠMAŠ **** 1 lilek, cibule, mrkev, zel. paprika, rajčata, olej, libovolné pikantní koření (chilli, pepř), koriandr, česnek, olej, sůl, petržel, arabský chléb (nebo pita) Lilek nakrájíme na kolečka, osolíme, necháme odležet. Cibuli, mrkev a zelenou papriku nakrájíme na kousky a orestujeme na oleji. Oloupeme rajčata a nakrájíme na kolečka. Lilek orestujeme dohněda a poklademe jej na dno zapékací misky. Poté posypeme pálivým kořením, drceným koriandrem a česnekem. Poklademe orestovanou zeleninou a dáme na 30 minut zapéct při 180°C. Nakonec směs promícháme a ozdobíme zelenou petrželí a kolečkem cibule. Podáváme v přehnutém arabském chlebu (můžeme zarolovat jako palačinku) nebo jej nalámeme a přikusujeme.
FALAFEL (zákl. recept) ***** felafel, cizrna, faláfel Pro 4 osoby: 2 šálky namočené cizrny, 1 šálek nasekané zelené cibule (možno jarní), ˝ šálku nasekané petrželky, 4 st česneku (nasekaného), 1 polévková lžíce mletého římského kmínu (ne obyčejný!), 2 lžičky soli, ˝ lžičky pepře, větší špetka chilli (možno přidat ještě větší špetku koriandru, několik lžic tahini a hrašku). 1 šálek cizrny necháme namočenou přes noc (12-20h), aby byla měkká ke konzumaci, ale stále křupavá (zdvojnásobí objem). Slijeme vodu a pečlivě rozmixujeme cizrnu na jemnou kaši (nevaříme jí!). Do mixéru poté přidáme nasekanou cibuli, petrželku, na menší kusy nasekaný česnek a rozmixujeme. Přendáme do mísy, osolíme, přidáme koření (nejvíce římský kmín) a dáme na 20 minut do lednice. Tvarujeme kuličky či placičky (3-4cm v průměru) a důkladně je mačkáme, aby držely pohromadě. Pro jistotu lze zahustit hraškou, nejlépe pikantní (případně moukou). Smažíme ve velké vrstvě oleje na středním plameni a než jsou nahnědlé, tak na ně nesaháme, aby se nerozpadly. Smažené placičky necháme okapat na ubrousku. Podáváme v pita chlebu, pšeničné tortille, arabském chlebu s cous cous salátem nebo s hranolkami a zeleninou.
PITA FALAFEL ***** Falafel, pita chléb, bílé zelí, salátová okurka, rajče, cibulka, citron. šťáva, 2 lžičky olivového oleje, sůl, pepř, bílý jogurt, petrželka kundrnka, vegeta, 1 stroužek česneku, pár kapek citron. šťávy. Nakrouháme bílé zelí, namačkáme, trochu osolíme a necháme odležet. Přidáme na tenoučké plátky nakrájenou okurku a rajčata, možno i trochu cibule, promícháme, zakapeme citrónovou šťávou, olivovým olejem, osolíme, opepříme. Zálivka - do bílého jogurtu přidáme najemno utřený česnek se solí (není nutný), nadrobno nasekanou petrželku, vegetu (würzl), bylinky, opepříme a pokapeme citrónovou šťávou. Pita chléb rozkrojíme na půlky, vyložíme střídavě zeleninovou směsí, falafelem a přelijeme jogurtovou zálivkou. Jako pita chléb se někdy prodává i arabský chléb, ten ale není dutý a musí se přehýbat (často praská). Pita chleba bývá menší, vypadá silnější a když se přepůlí, tak se dá naplnit. Pro vylepšení lze dno chlebů vymazat pomazánkou "hummus". Dobrý je falafel i jako "twister" v tortille.
FALAFEL TABOULEH ***** Falafel, 400g rajčat, 100g petrželky kudrnky, 50g suchého cous cousu, 1 citrón, 1 cibule, 50ml olivového oleje, sůl, pepř, jogurt, česnek, harisa nebo chilli pasta. Rajčata nakrájíme na malé kostičky, cibuli a kudrnku nasekáme nadobno a vše smícháme (ve směsi by mělo být dost vody z rajských). Do směsi přidáme sušený kuskus, citr. šťávu, dostatek olivového oleje, sůl, pepř a důkladně promícháme. V lednici necháme asi 1 hodinu odležet, kuskus krásně nabobtná. Před podáváním ještě promícháme, případně dochutíme. Jogurt smícháme s drceným nebo jemně sekaným česnekem, sekanou kudrnkou, osolíme a zamícháme. Na talíř dáme salát, poklademe kuličkami falafelu, přelijeme jogurtovým dipem doplněným o lžičku harisy nebo chilli pasty. Harisa se prodává v sypkém stavu ve specializovaných obchodech s kořením. V mističce ji rozmícháme s trochou vody a olivovým olejem do konzistence pasty. Přípravu tohoto receptu můžete shlédnout ZDE (pořad Kluci v akci, díl středomořská kuchyně)
HUMMUS **** 2 šálky vařené cizrny, šťáva z 1 citronu, 2 lžíce tahini (sezamová pasta), 4 lžíce olivového oleje, 1 dl vody z cizrny, 2 – 3 lžičky římského kmínu, 3 stroužky česneky, sůl, pepř. Šálek cizrny přes noc namočíme do studené vody (zdvojnásobí objem). Druhý den jí co nejdéle vaříme v osolené vodě doměkka (případně ještě můžeme odebrat slupky, které při vaření vyplavou) a trochu vody necháme stranou. Pokud koupíme vařenou cizrnu v nálevu, tak ji stačí povařit jen krátce. Do mixéru vložíme cizrnu, na malé kousky nakrájený česnek, šťávu z citronu, tahini, olivový olej, vodu od vaření cizrny, římský kmín, sůl, pepř (případně ještě trochu petržele) a mixujeme dohladka. Pokud je směs příliš hustá, zředíme vodou z cirzny. Jednotlivé porce pokapeme olivovým olejem, ozdobíme petrželkou a podáváme s arabským nebo pita chlebem (pomazánku můžeme namazat na chléb nebo jej do ní namáčet).
|
||
|