Home
| Kuchařka
| Jiné
Jiné
LANGOŠE
ZAPEČENÉ BAGETY
ZELNÝ KOLÁČ
LANGOŠE ***
500g
hladké mouky, 42g droždí (1 kostka), 3 stroužky česneku, kečup, sůl, olej na
smažení
Mouku prosejeme do mísy, přidáme v troše vody rozetřené droždí, osolíme a
asi 250 ml vody zaděláme na hladké těsto, které necháme přikryté asi 1
hodinu na teplém místě kynout. Pak z něho lžící namočenou ve vodě
vykrajujeme stejně velké kousky, roztlačíme je a roztáhneme na placku a ve
vyšší vrstvě oleje po obou stranách zprudka smažíme dozlatova. Ještě horké
langoše potřeme česnekem utřeným se solí a pokapeme kečupem (případně i
strouhaným sýrem).
ZAPEČENÉ BAGETY S COUS COUS SALÁTEM
****
Menší
bagety (10 cm) nebo Pita chléb, sýr mozzarella, střední rajčata,
bazalka, sůl, pepř.
Bagetky podélně přepůlíme, můžeme trochu vydlabat, vložíme na plátky
nakrájenou mozzarellu, osolíme, opepříme a poklademe plátky rajčat (možno i
salát nebo čerstvou bazalku). Naplněné bagety vložíme do toastovače, který
má plochý nástavec a necháme opéct. Výborný je také v troubě zapečený pita
chléb (nejlépe pod grilem). Za tepla podáváme s cous cous salátem
(recept viz. saláty).
ZELNÝ KOLÁČ **
500g
listového těsta, 500g hlávkového zelí, 1 cibule, 3 lžíce másla, mletý pepř,
sůl, hladká mouka, 1 vejce, kmín na posypání.
Zelí očistíme a nakrouháme na nudličky. Na rozehřátém másle osmahneme
nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme zelí, krátce je osmahneme, osolíme,
opepříme, nepatrně podlijeme vodou a přiklopené dusíme doměkka. Přebytečnou
tekutinu necháme okapat. Listové těsto rozdělíme na poloviny a obě vyválíme
na pomoučeném vále na velký obdélníkový plát o velikosti menšího plechu.
Jeden plát přeneseme na studenou vodou vypláchnutý plech, poklademe dušeným
zelím a přikryjeme druhým plátem těsta (jinou možností je dělat malé
trojúhelníčky). Okraje těsta dobře přitiskneme. Koláč potřeme rozšlehaným
vejcem, posypeme podle chuti kmínem, vložíme do horké trouby a upečeme
dozlatova.
Home
| Kuchařka
| Jiné |