|
Home | Kuchařka | Mexická a španělská jídla Mexická a španělská jídla
BURRITOS (plněné tortilly) BURRITOS (plněné tortilly) ***** tortila tortilla Olej, cibule, 3 st česneku, červené fazole v rajčatovém chilli nálevu, rajčatové pyré passata (příp. kečup, cikánská omáčka apod.), mražená kukuřice, směs Mexické bylinky, zpola vařená rýže, pšeničné tortilly, eidam. Na olej dáme jednu cibuli, přidáme na kousíčky nakrájený česnek a necháme pustit aroma. Poté přidáme konzervu fazolí (nemusí být v chilli nálevu – stačí obyčejné a dát více rajského pyré a koření), asi tři hrsti mražené či konzervované kukuřice, rajské pyré (příp. kečup) a bohatě okořeníme mexickými bylinkami nebo jinou směsí s podobným složením (sladká paprika, sušená cibule, česnek, pepř, oregáno, chilli, kmín, nové koření, muškátový oříšek, petržel). Chvíli vaříme a pro zahuštění směsi přidáme zpola uvařenou rýži dle potřeby (asi čtvrt pytlíku) a odstavíme z ohně. Na tortillu (kupuji příchuť rajčatové z bazalkou) rozložíme směs – ne moc, jen takový obdélníček – a zabalíme. Nejprve složíme levou a pravou stranu a přes to opatrně přehneme horní a dolní a otočíme na olejem vymazanou zapékací misku či plech. Poklademe plátkovým sýrem (nebo sypaným) a necháme zapéct tak 20 minut, aby sýr zhnědnul. Před podáváním necháme burritos chvíli vychladnout a pro snadnější konzumaci překrojíme veprostřed. SÝROVO-PAPRIKOVÁ QUESADILLA **** tortila 2-3 osoby: 1 lžíce olivového oleje, červená, žlutá či oranžová paprika nakrájená na krátké proužky, třešňová či jiná feferonka, půl lžičky římského kmínu (není nutný), sůl a pepř dle chuti, půl lžičky citrónové šťávy, 100g strouhaného čedaru, 4 pšeničné tortilly, kys. smetana, salsa (sladká či pálivá), okurka, salát (nejlépe lollo rosso). Na pánvi osmažíme paprikové proužky na mírně rozpáleném oleji. Po chvíli přidáme na malé kousíčky nakrájenou feferonku, římský kmín, sůl, pepř a citr. šťávu a smažíme, dokud nejsou papriky středně měkké (asi 5 minut). Umístíme tortilly na plech s pečícím papírem, na ně rozložíme tenkou vrstvu paprik. Přidáme tlustší vrstvu sýru a přiklopíme další tortillou. Pečeme v rozpálené troubě asi 10 minut, dokud se sýr nerozpustí a tortilly nezískají hnědý nádech. Rozkrojíme na polovinu pomocí kolečka na krájení pizzy. Jako přílohu dáváme kysanou smetanu (poprášenou paprikou), salsu, na plátky nakrájenou okurku a pár lístků salátu.
ŠPANĚLSKÁ BRAMBOROVÁ TORTILLA **** tortila Pro 2 osoby: 150ml olivového oleje, 0,5kg brambor (pevné konzistence), 1 větší cibule, 3 stroužky česneku, 2-3 vejce, hrst mražené kukuřice, zelená petržel, sůl, pepř. Brambory oloupeme a nastrouháme na tenké plátky. Na rozpálený olej (100ml) dáme brambory, osolíme, dobře promícháme. Snížíme oheň, přidáme cibuli, na kousky nakrájený česnek a opékáme 20 minut za občasného míchání dozlatova. Vyjmeme z pánve na síto a lehce vysušíme ubrousky. V míse rozšleháme vejce, osolíme, opepříme, přidáme brambory, kukuřici a petržel a opatrně promícháme. Na pánvi rozehřejeme olej (50ml) a rovnoměrně rozložíme směs (nemícháme). Pozvolna opékáme až omeleta ztuhne a je ze spodu opečená. Pomocí talíře omeletu obrátíme a opečeme z druhé strany. Hotovou tortillu nakrájíme na čtvrtiny jako koláč a podáváme ozdobené červenou paprikou.
FAZOLE PO MEXICKU *** Olej, větší cibule, 1 menší cuketa, 3 stroužky česneku, oregáno, bazalka, pepř, chilli (nebo směs „Mexické bylinky“), cikánská omáčka, kečup (nebo rajčatové pyré), konzerva červených fazolí ve slaném nálevu. Na olej cibulku (nebo dvě), na kostičky nakrájenou cuketu (bez vnitřků), až cuketa zežloutne a cibule zesklovatí, tak česnek, okořenit oregánem, bazalkou, pepřem a chilli. Přidat cikánskou omáčku a kečup (nebo rajčatové pyré - nikoliv protlak) a nakonec konzervu fazolí (trochu nálevu odlít). Směs by měla být hustá. Pokud není, tak ještě chvíli vařit. Podávat s chlebem nebo s kukuřičnými cracery např. Chio Tortillas (pikantní).
|
||
|