DomůKontakt  . 

 
 
       
       

Úvod

Novinky
Kuchařka

     Polévky

     Ke knedlíkům

     Tofu, soja apod

     Zeleniny

     Luštěniny

     Arabská jídla

     Mexická a šp. jídla

     Italská jídla, těstoviny

     Sladká jídla

     Houbová jídla

     Jiné

     Saláty

     Pomazánky

 
Z čeho vařit
Restaurace
Citáty
Argumenty
Zdraví
Slavní vegetariáni
Odkazy

Videa

Otázky a odpovědi
Návštěvní kniha

 

Home | Kuchařka | Luštěniny

Luštěniny

 

CHILLI ČERVENÁ ČOČKA S FAZOLEMI

KARI KARBANÁTKY Z ČERVENÉ ČOČKY

MUNGO A ZELENINA NA KARI
HOLLYWOODSKÉ ZAPEČENÉ FAZOLKY
ČOČKA
FAZOLOVÝ GULÁŠ

LUSKY NA SMETANĚ

Chilli červená čočka s fazolemi ****

1 větší cibule, hrnek loupané červené čočky, hrnek uvařených červených fazolí (nebo sterilizované z plechovky), 1 větší rajče, 4 hrnky vody, trochu hladké mouky koření: směs chilli con carne (nebo mexické bylinky), sladká paprika, sůl, sójová omáčka, popř. kousek zeleninového bujónu.

Na olivovém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku do zlatova až hněda, přisypeme podle chuti koření: chilli con carne (nebo mexické bylinky), papriku (poměr chilli a papriky zhruba 1:1, případně upravíme podle toho, jestli preferujeme jídlo více pálivé), krátce jej osmahneme, aby ztmavlo, ale nezhořklo. Poté ještě lehce zaprášíme hladkou moukou, zamícháme a zalijeme 4 hrnky vařící vody. Do ní přidáme 1 hrnek červené čočky, osolíme a jakmile začne čočka nabývat, je třeba ji pravidelně tu a tam zamíchat, aby se nepřipalovala. Zhruba po půlhodině by se měla čočka začít rozpadat a utvořit hustou kaši, podle chuti ještě přidáme sójovou omáčku nebo kousek sypkého zeleninového bujónu (pokud chceme jídlo pikantnější, můžeme přidat i rozetřený česnek), přidáme fazole, necháme za občasného míchání ještě zhruba pět minut obě chutě spojit. Nakonec přidáme nadrobno nakrájené rajče a ještě chvilku povaříme (dostane tak příjemně nakyslou chuť). Ideální příloha je jasmínová rýže nebo celozrnné pečivo.

 

KARI KARBANÁTKY Z ČERVENÉ ČOČKY **** červená čočka, jak dlouho vařit červenou čočku, doba vaření

330g vařené červené čočky, 1-2 řapíky celeru, 1 mrkev, 1 stroužek česneku, 40-60g strouhanky, hrst petrželky, 1 lžíce kari, sůl, pepř, trochu citronové kůry, olivový olej.
Červenou čočku 10-12 minut vaříme ve vodě (změkne, zežloutne) a slijeme. Řapíkatý celer nasekáme na malé kostičky, mrkev nastrouháme nahrubo, česnek prolisujeme a zprudka orestujeme zeleninu na pánvi s trochou olivového oleje. Polovinu čočky rozmělníme na kaši (mixérem nebo přes síto) a poté všechnu čočku smícháme s opečenou zeleninou, kari, najemno nasekanou petrželkou, citronovou kůrou (není nutná), osolíme a opepříme. Do směsi postupně přisypáváme strouhanku dokud nemáme tvarovatelné těsto. Z hmoty vytvarujeme karbanátky (cca 8), obalíme ve strouhance a opečeme na troše olivového oleje na mírném plameni pět minut z každé strany. Podáváme s bramborami (vařenými či ochucenými grilovanými) nebo s pečivem. Tyto karbanátky jsou měkčí a drobivé, ale chuťově vynikající.

 

MUNGO A ZELENINA NA KARI ****

Klíčky mungo fazolí (nebo nenaklíčené, ale uvařené), 3 mrkve, půl celeru, 1 velká cibule, 2 lžíce másla, kari, sůl, bílý pepř, kostka zel. bujonu, 100 ml smetany.

Cibuli, celer, mrkev nakrájíme na kostičky. V pánvi rozpustíme máslo, orestujeme cibuli a po chvíli přihodíme celer a mrkev. Poprášíme kari kořením (asi 3 lžičky) a několik minut smažíme. Poté podlijeme vodou, přidáme kostku bujónu a vaříme asi 10 min. Pak přidáme mungo fazole (3 - 4 hrsti) a směs dobře prohřejeme. Zahustíme smetanou, dochutíme kari, solí a pepřem a vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Podáváme s dlouhozrnnou rýží. Klíčení munga je velmi snadné - návod zde.


HOLLYWOODSKÉ ZAPEČENÉ FAZOLKY *****
450g sterilizovaných bílých fazolí v rajčatovém nálevu (možno i chilli nálev), 500g bílého zelí, 3 velké vařené brambory, 1 cibule, 4 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 šálek smetany ke šlehání, 1 lžička chilli, mletý pepř, sůl, 100 g strouhaného tvrdého sýra
Zelí nakrájíme na větší kusy (5cm), ve větším množství osolené vody povaříme asi 3 minuty, scedíme a necháme okapat. Vařené brambory oloupeme, pokrájíme na silnější plátky, osolíme a opepříme. V kastrůlku rozehřejeme 2 lžíce másla, krátce na něm osmahneme mouku a za stálého míchání pomalu přiléváme smetanu. Zahříváme, dokud omáčka nezhoustne, pak ji osolíme, opepříme a odstavíme. V jiné nádobě rozehřejeme lžíci másla, osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáme chilli a konzervované fazole i s nálevem a vše důkladně prohřejeme. Zapékací misku vymažeme zbylým máslem, vyložíme spařenými listy zelí a na ně rozprostřeme fazole. Na fazole položíme vrstvu plátků brambor, zalijeme smetanovou omáčkou a posypeme strouhaným sýrem. V horké troubě zapečeme asi 25 minut, až se sýr na povrchu roztaví a zezlátne. Podáváme horké.


ČOČKA **
Čočka, olej, cibule, hl. mouka, sůl, majoránka, česnek, cukr, ocet.
Čočku namočit na dvě hodiny. Dát vařit s vodou, udělat cibulovou jíšku (cibulku na oleji dozlatova, mouku, chvilku povařit), přidat k čočce, zamíchat, osolit, přidat majoránku, česnek, malinko cukru a okyselit octem. Podávat s kys. okurkou a vajíčkem natvrdo. Výbornou přílohou jsou i vegetariánské párky podélně překrojené a zprudka opečené na oleji. (Pozn.: ne všechny veg párky jsou dobré, já doporučuji opravdu výborné chilli sojové párky od firmy Kalma).


FAZOLOVÝ GULÁŠ ***
2 střední cibule, olivový olej, chilli sojový párek Kalma, zelená paprika, 2 stroužky česneku, sladká paprika, pepř, chilli, sůl, hraška (mouka), bílé fazole v rajčatovém nálevu.
Na drobno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji dozlatova. Přidáme na tenká půlkolečka nakrájený vegetariánský párek a osmažíme. Po chvíli přidáme na tenké proužky nakrájenou zelenou papriku, přidáme dva stroužky protlačeného česneku, papriku (koření), pepř, 2 špetky chilli (ještě lépe koření "mexické bylinky") a trochu soli. Poprášíme hraškou nebo hladkou moukou a opražíme. Poté přidáme konzervu bílých fazolí v rajčatovém nálevu, trochu vody (pokud je směs příliš hustá) a prohřejeme. Ochutnáme a pokud není guláš dost pikantní, přidáme chilli. Podáváme s chlebem

 

LUSKY NA SMETANĚ **
Sterilované zelené lusky ve slaném nálevu (nebo mražené), jíška, kys. smetana, sůl, pepř
Do kastrolu dáme zelené lusky, povaříme, trochu světlé jíšky (Knorr) a zamícháme. Přidáme krabičku kys. smetany, osolíme (není nutné – lusky z konzervy jsou slané), opepříme. Podávat s bramborami (možno i s vajíčkem natvrdo). Lze použít i obyčejná (příp. sojová) smetana a ocet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Home | Kuchařka | Luštěniny