|
Home
| Kuchařka
| Luštěniny
Luštěniny
CHILLI ČERVENÁ ČOČKA S FAZOLEMI
KARI KARBANÁTKY Z ČERVENÉ ČOČKY
MUNGO A ZELENINA NA KARI
HOLLYWOODSKÉ ZAPEČENÉ FAZOLKY
ČOČKA
FAZOLOVÝ GULÁŠ
LUSKY NA
SMETANĚ
Chilli červená čočka s fazolemi
****
1 větší cibule, hrnek loupané červené čočky, hrnek uvařených červených
fazolí (nebo sterilizované z plechovky), 1 větší rajče, 4 hrnky vody, trochu
hladké mouky koření: směs chilli con carne (nebo mexické bylinky), sladká
paprika, sůl, sójová omáčka, popř. kousek zeleninového bujónu.
Na olivovém
oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku do zlatova až hněda, přisypeme
podle chuti koření: chilli con carne (nebo mexické bylinky), papriku (poměr
chilli a papriky zhruba 1:1, případně upravíme podle toho, jestli
preferujeme jídlo více pálivé), krátce jej osmahneme, aby ztmavlo, ale
nezhořklo. Poté ještě lehce zaprášíme hladkou moukou, zamícháme a zalijeme 4
hrnky vařící vody. Do ní přidáme 1 hrnek červené čočky, osolíme a jakmile
začne čočka nabývat, je třeba ji pravidelně tu a tam zamíchat, aby se
nepřipalovala. Zhruba po půlhodině by se měla čočka začít rozpadat a utvořit
hustou kaši, podle chuti ještě přidáme sójovou omáčku nebo kousek sypkého
zeleninového bujónu (pokud chceme jídlo pikantnější, můžeme přidat i
rozetřený česnek), přidáme fazole, necháme za občasného míchání ještě zhruba
pět minut obě chutě spojit. Nakonec přidáme nadrobno nakrájené rajče a ještě
chvilku povaříme (dostane tak příjemně nakyslou chuť). Ideální příloha je
jasmínová rýže nebo celozrnné pečivo.
KARI KARBANÁTKY Z ČERVENÉ ČOČKY ****
červená
čočka, jak dlouho vařit červenou čočku, doba vaření
330g vařené červené čočky, 1-2
řapíky celeru, 1 mrkev, 1 stroužek česneku,
40-60g strouhanky, hrst petrželky, 1 lžíce kari, sůl, pepř, trochu citronové
kůry, olivový olej.
Červenou čočku 10-12 minut vaříme ve vodě (změkne, zežloutne) a slijeme.
Řapíkatý celer nasekáme na malé kostičky, mrkev nastrouháme nahrubo, česnek
prolisujeme a zprudka orestujeme zeleninu na pánvi s trochou olivového
oleje. Polovinu čočky rozmělníme na kaši (mixérem nebo přes síto) a poté
všechnu čočku smícháme s opečenou zeleninou, kari, najemno nasekanou
petrželkou, citronovou kůrou (není nutná), osolíme a opepříme. Do směsi
postupně přisypáváme strouhanku dokud nemáme tvarovatelné těsto. Z hmoty
vytvarujeme karbanátky (cca 8), obalíme ve strouhance a opečeme na troše
olivového oleje na mírném plameni pět minut z každé strany. Podáváme s
bramborami (vařenými či ochucenými grilovanými) nebo s pečivem. Tyto
karbanátky jsou měkčí a drobivé, ale chuťově vynikající.
MUNGO A
ZELENINA NA KARI ****
Klíčky
mungo fazolí
(nebo nenaklíčené, ale uvařené), 3 mrkve, půl celeru, 1 velká
cibule, 2 lžíce másla, kari, sůl, bílý pepř, kostka zel. bujonu, 100 ml
smetany.
Cibuli, celer, mrkev nakrájíme na kostičky. V pánvi rozpustíme máslo,
orestujeme cibuli a po chvíli přihodíme celer a mrkev. Poprášíme kari
kořením (asi 3 lžičky) a několik minut smažíme. Poté podlijeme vodou,
přidáme kostku bujónu a vaříme asi 10 min. Pak přidáme mungo fazole (3 - 4
hrsti) a směs dobře prohřejeme. Zahustíme smetanou, dochutíme kari, solí a
pepřem a vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Podáváme s dlouhozrnnou rýží.
Klíčení munga je velmi snadné -
návod zde.
HOLLYWOODSKÉ ZAPEČENÉ FAZOLKY *****
450g
sterilizovaných bílých fazolí v rajčatovém nálevu (možno i chilli nálev),
500g bílého zelí, 3 velké vařené brambory, 1 cibule, 4 lžíce másla, 2 lžíce
hladké mouky, 1 šálek smetany ke šlehání, 1 lžička chilli, mletý pepř, sůl,
100 g strouhaného tvrdého sýra
Zelí nakrájíme na větší kusy (5cm), ve větším množství osolené vody povaříme
asi 3 minuty, scedíme a necháme okapat. Vařené brambory oloupeme, pokrájíme
na silnější plátky, osolíme a opepříme. V kastrůlku rozehřejeme 2 lžíce
másla, krátce na něm osmahneme mouku a za stálého míchání pomalu přiléváme
smetanu. Zahříváme, dokud omáčka nezhoustne, pak ji osolíme, opepříme a
odstavíme. V jiné nádobě rozehřejeme lžíci másla, osmahneme na něm nadrobno
nakrájenou cibuli, pak přidáme chilli a konzervované fazole i s nálevem a
vše důkladně prohřejeme. Zapékací misku vymažeme zbylým máslem, vyložíme
spařenými listy zelí a na ně rozprostřeme fazole. Na fazole položíme vrstvu
plátků brambor, zalijeme smetanovou omáčkou a posypeme strouhaným sýrem. V
horké troubě zapečeme asi 25 minut, až se sýr na povrchu roztaví a zezlátne.
Podáváme horké.
ČOČKA **
Čočka, olej, cibule, hl. mouka, sůl, majoránka,
česnek, cukr, ocet.
Čočku namočit na dvě hodiny. Dát vařit s vodou, udělat cibulovou jíšku
(cibulku na oleji dozlatova, mouku, chvilku povařit), přidat k čočce,
zamíchat, osolit, přidat majoránku, česnek, malinko cukru a okyselit octem.
Podávat s kys. okurkou a vajíčkem natvrdo. Výbornou přílohou jsou i
vegetariánské párky podélně překrojené a zprudka opečené na oleji. (Pozn.:
ne všechny veg párky jsou dobré, já doporučuji opravdu výborné chilli
sojové
párky od firmy Kalma).
FAZOLOVÝ GULÁŠ ***
2
střední cibule, olivový olej,
chilli sojový párek Kalma, zelená paprika, 2
stroužky česneku, sladká paprika, pepř, chilli, sůl, hraška (mouka), bílé
fazole v rajčatovém nálevu.
Na drobno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji dozlatova. Přidáme na tenká
půlkolečka nakrájený vegetariánský párek a osmažíme. Po chvíli přidáme na
tenké proužky nakrájenou zelenou papriku, přidáme dva stroužky protlačeného
česneku, papriku (koření), pepř, 2 špetky chilli (ještě lépe koření "mexické
bylinky") a trochu soli. Poprášíme hraškou nebo hladkou moukou a opražíme.
Poté přidáme konzervu bílých fazolí v rajčatovém nálevu, trochu vody (pokud
je směs příliš hustá) a prohřejeme. Ochutnáme a pokud není guláš dost
pikantní, přidáme chilli. Podáváme s chlebem
LUSKY NA SMETANĚ **
Sterilované
zelené lusky ve slaném nálevu (nebo mražené), jíška, kys. smetana, sůl, pepř
Do kastrolu dáme zelené lusky, povaříme, trochu světlé jíšky (Knorr) a
zamícháme. Přidáme krabičku kys. smetany, osolíme (není nutné – lusky z
konzervy jsou slané), opepříme. Podávat s bramborami (možno i s vajíčkem
natvrdo). Lze použít i obyčejná (příp. sojová) smetana a ocet.
Home
| Kuchařka
|
Luštěniny |