|
Saláty
SVĚŽÍ
ZELENINOVÝ SALÁT S TOFU SVĚŽÍ ZELENINOVÝ SALÁT S TOFU ***** Tofu s mořskou řasou (nebo natural/ zeleninové), červená, zelená paprika, ledový salát, jarní cibulka, ředkvičky, okurka, tofu, sůl, pepř, zeleninové koření (nejlépe speciální na saláty), majonéza či sojanéza. Na malé kousky nakrájíme červenou a zelenou papriku, natrháme ledový salát (trochu větší kusy), nakrájíme jarní cibulku (či normální), ředkvičky a možno i okurku. Složení zeleniny se může měnit, ale ledový salát by měl být základem. Nakonec nakrájíme tofu na malé kostičky a vše promícháme. Osolíme, opepříme, přidáme koření na zeleninu, bazalku (nebo stačí i vegeta) a rozmícháme s trochou majonézy (sojanézy), můžeme odlehčit bílým jogurtem. Necháme v lednici alespoň hodinu vychladit a podáváme s pečivem. Je skutečně osvěžující:-)
COUS COUS SALÁT **** Směs salátů (např. listový, lollo rosso, ledový, rukola, polníček), cous cous, olivový olej, citron. šťáva, koření (např. směs na saláty, bazalka apod). Připravíme si cous cous podle návodu - dáme vařit 1dl vody s dvěma lžičkami olivového oleje a půl lžičkou soli. Když se voda vaří, sejmeme s ohně a nasypeme 1dl cous cousu, promícháme a až se voda vstřebá, tak přiklopíme pokličkou a necháme 2 minuty bobtnat. Poté znovu dáme ještě na chvíli na oheň a mícháme vidličkou, aby se oddělila jednotlivá zrníčka a necháme vychladnout v lednici. Listy různých druhů salátů natrháme na větší kusy (někdy se prodává již natrhaná barevná směs různých listů), přelijeme olivovým olejem, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme, okořeníme dle chuti a nakonec přidáme cous cous a pečlivě promícháme.
JARNÍ SALÁT *** Na malé kousky nakrájet červenou, žlutou, zelenou papriku, okurku, ředkvičky, pórek, mladou cibulku i s natí, možno i pažitku. Zalít trochou olivového oleje a octa. Ochutit solí, pepřem a kořením na zeleninové saláty (nejlépe „italské těstoviny“). Podávat s rohlíkem či jiným pečivem. ŠOPÁK ** Na malé kostky nakrájet červenou, žlutou a trochu zelenou papriku, něco okurky bez peckovitého vnitřku, rajčata na kostičky, osolit, opepřit, malinko okořenit zeleninovým kořením. Při podávání rozdrobit do každé misky balkánský sýr (množství podle chuti).
ZELNÝ S KŘENEM ** Nastrouháme bílé zelí, osolíme, namačkáme (šlapání zelí nahradí mačkání pěstí) a necháme odležet. Poté přidáme malou lahvičku křenu a najemno nakrájenou zelenou petržel (možno i pepř). Nakonec vše důkladně promícháme a ochutnáme, jestli dostatečně vyniká chuť křenu. Jestliže ne, přidáme podle chuti. Pro lepší vzhled je možno přidat trochu nastrouhané mrkve. SALÁT TABOULEH *** 400g rajčat, 100g petrželky kudrnky, 50g suchého cous cousu, 1 citrón, 1 cibule, 50ml olivového oleje, sůl, pepř. Rajčata nakrájíme na malé kostičky, cibuli a kudrnku nasekáme nadobno a vše smícháme (ve směsi by mělo být dost vody z rajských). Do směsi přidáme sušený kuskus, citr. šťávu, dostatek olivového oleje, sůl, pepř a důkladně promícháme. V lednici necháme asi 1 hodinu odležet, kuskus krásně nabobtná. Před podáváním ještě promícháme, případně dochutíme
|
||
|