|
Home
| Kuchařka
| Polévky
Polévky
ZELŇAČKA
DÝŇOVÁ POLÉVKA
KARI POLÉVKA Z
ČERVENÉ ČOČKY
JEMNÁ CHŘESTOVÁ POLÉVKA
CIZRNOVÁ POLÉVKA
FRANCOUZSKÁ POLÉVKA
KRÉMOVÁ POLÉVKA
HRACHOVÁ POLÉVKA
BÍLÁ FAZOLOVÁ POLÉVKA
DRŠŤKOVÁ POLÉVKA Z HLÍVY ÚSTŘIČNÉ
RAJČATOVÁ POLÉVKA
BORŠČ
POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY S NOKY
ČOČKOVÁ POLÉVKA
ZELŇAČKA ***
1 cibule, 5 brambor, 1 vegetariánský párek
Kalma
(nebo uzené tofu či tempeh), sůl, pepř, kmín, sladká paprika (koření),
zeleninový bujón, kyselé zelí, 1 sojová smetana, 1 lžíce hl. mouky, zelená
petržel.
Nakrájíme cibuli, dáme na rozpálený olej, přidáme brambory nakrájené na
kostičky, veg. párek na kostičky (nebo uzené tofu/tempeh, ale možné zcela
vynechat), sůl, pepř, drcený kmín a sladkou papriku. Osmahneme, poté
zalijeme vodou, přidáme kostku zel. bujónu a vaříme 20 min (nebo až změknou
brambory). Kyselé zelí (dvě hrsti) nasekáme na drobno, přidáme do polévky.
Povaříme asi 15 minut, zalijeme rostlinnou smetanou s hl. moukou (lžíce).
Nakonec přidáme zelenou petrželku. Podáváme s chlebem.
DÝŇOVÁ POLÉVKA ****
hokkaido
recept
1 menší
dýně Hokkaido (asi 300g dužiny), 1 cibule, 1 cuketa (není nutná), 1 větší
mrkev (není nutná), špetka bílého pepře a soli, muškát, kurkuma, koriandr
(není nutný), 1 kostka zeleninového bujónu, 200ml smetany ke šlehání, olej
na smažení.
Dýni
rozkrojíme napůl a ze středu odstraníme semínka. Poté vydlabeme dužinu. V
hrnci rozehřejeme olej a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou šalotku
(cibuli). Poté můžeme přidat na kostičky nakrájenou mrkev, cuketu, nakonec
přidáme dýni a orestujeme. Zalijeme vodou, vhodíme kostku bujónu a vaříme do
změknutí. Poté ručním mixérem rozmixujeme na jemné pyré. Přidáme smetanu
(možno sojovou) a důkladně promícháme. Polévku podle potřeby ochutíme solí,
pepřem, muškátem, kurkumou, možno dodat i trochu koriandru. Při podávání
ozdobíme kouskem petrželky.
KARI POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY ****
Ol.
olej, 1 cibule, 1 větší mrkev, 2 stroužky česneku, 1 pórek, červená čočka, cous cous (bulgur, quinoa či jiné obilniny - minimální dobu vaření zjistíme
zpravidla na obale), 1-2 lžičky římského kmínu, 1-2 lžičky kari, pepř, sůl,
sojová omáčka Shoyu, zelená petržel.
Cibuli
nakrájíme na kostičky, osmažíme na olivovém oleji, krátce na to přidáme na
malé proužky nakrájenou mrkev a osmahneme. Poprášíme kořením (římský kmín,
pepř, kari, řecké seno apod.), osolíme, přidáme sojovou omáčku a zamícháme.
Přidáme na malé kostičky nakrájený česnek, na kolečka nakrájený pórek,
osmahneme a zalijeme vodou. Do vody přisypeme cous cous (netřeba dlouho
vařit) nebo obilniny typu bulgur (je třeba povařit déle), poté červenou
čočku a vaříme do doby, kdy čočka zežloutne, změkne a z části se rozpadne
(zahustí polévku). Podle potřeby dosolíme (můžeme přidat i citronovou šťávu)
a podáváme ozdobené perželkou.
JEMNÁ CHŘESTOVÁ POLÉVKA **** polévka ze zeleného
chřestu
500g
zeleného chřestu,
1 l vody, sůl, cukr, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce zakysané
smetany.
Opláchneme
chřest, oloupeme dolní třetinu (odřízneme dřevnatý kořen) a hlavičky
necháme. Připravený chřest uvaříme ve vodě se solí a cukrem, vyndáme a
rozkrojíme v polovině. Dolní část chřestu nakrájíme, vrátíme do vody a
rozmixujeme. Vývar podle potřeby zahustíme jíškou z másla a mouky (pokud
máme dost chřestu, tak zahuštění není potřeba), povaříme, zjemníme smetanou
a přidáme nakrájenou horní část chřestu.
CIZRNOVÁ POLÉVKA *****
cizrna recept
400g
vařené cizrny,
40g másla, 2 větší cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžičky
římského kmínu, mletý pepř, zel. bujón, 12% smetana (příp. sojová), kys. smetana
(příp. sojový bílý jogurt).
Cizrnu dáme do vlažné vody a necháme namočenou přes noc (8-12 hodin) –
zdvojnásobí objem. Druhý den slijeme, zalijeme vodou, vaříme doměkka (1-2
hodiny), poté slijeme a část cizrny dáme stranou. V kastrolu rozpustíme
máslo, osmahneme cibuli, po chvíli přidáme nakrájený česnek, cizrnu,
dostatek římského kmínu, čerstvého pepře a ještě chvíli smažíme. Zalijeme
vodou, vhodíme kostku bujónu a vaříme ještě 20 minut. Poté přidáme smetanu a
polévku pečlivě rozmixujeme (ochutnáme, případně dodáme koření) Při podávání
každou porci doplníme lžičkou kysané smetany a vařenou cizrnou.Přípravu
tohoto receptu můžete shlédnout
ZDE (pořad Kluci v akci, díl
arabská kuchyně).
FRANCOUZSKÁ POLÉVKA ****
2 až 3 velké mrkve, 1/2kg brambor, máslo, zel. bujón, mléko, mouka, sýr,
petržel, sůl, pepř, muš. květ
nastrouhat najemno mrkev, na máslo. Přidat brambory nakrájené na nudličky
(či kostky), zalít, osolit, opepřit. Zeleninový bujón či vegetu, špetku
muškátového květu. Na 2/3 vody dát 1/3 mléka, kde jsme rozmíchali dvě lžíce
hladké mouky. Rozkvedlat, vařit, nastrouhat sýr (druh dle libosti), přidat
petržel.
KRÉMOVÁ POLÉVKA ***
Voda, sůl, pepř, zel. bujón, mražená zelenina, jíška (instantní), rohlík,
máslo
Dát vařit vodu, přidat sůl, pepř, zeleninový bujón. Až se začne voda vařit,
přidat mraženou zeleninu a jíšku podle potřeby. Podáváme s kostkami z
rohlíku opečenými na másle. Jednoduchá, ale velice chutná.
HRACHOVÁ POLÉVKA ****
hrachovka
Mražený
hrášek 300g (nebo v sáčku, hodinu namáčený), olej, 1 cibule, lžíce hl.mouky, sůl
(zel. bujón), pepř, majoránka, 3 st. česneku, krutonky.
Hrášek dáme do vody a vaříme asi hodinu, dokud není dostatečně měkký
(doléváme vodu, která se odpařuje). Poté z vody vyjmeme asi tři čtvrtiny
hrachu, rozmixujeme ho a vrátíme do vody k nerozmixovaným – pokud je polévka
moc hustá, tak zředíme vodou. Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibulku,
osmažíme, přidáme lžíci hl. mouky a vytvoříme jíšku. Cibulovou jíšku vhodíme
do polévky, přidáme protlačený česnek, sůl (případně kostku bujónu), pepř,
majoránku a ještě povaříme. Podáváme posypané pečivovými krutonky (lze je i koupit).
BÍLÁ FAZOLOVÁ POLÉVKA **
200g bílých fazolí, 250g brambor, 2 mrkve, 1 menší cibule, 1,2l vody,
250ml mléka, 2 lžíce rostlinného tuku, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce octa, 1
stroužek česneku, špetka cukru, sůl, mletý pepř, tymián.
Fazole namočíme na několik hodin do studené nesolené vody. Pak vodu slijeme,
dolijeme čistou, přidáme pokrájenou mrkev, cibuli a brambory a zvolna
vaříme. Když je vše měkké, polévku prolisujeme. Z tuku a hladké mouky
připravíme světlou jíšku, zředíme ji mlékem, rozmícháme a přidáme do pyré.
Ochutíme solí, cukrem, kořením, octem a drceným česnekem a povaříme ještě
asi 20 minut.
DRŠŤKOVÁ POLÉVKA Z HLÍVY ÚSTŘIČNÉ ****
hlíva
ústřičná, recept na hlívu ústřičnou
1 trs hlívy ústřičné, olej, 1 menší mrkev, 1 menší petržel, kousek
celeru, česnek (2 stroužky), jíška, koření: zel. bujón, pepř, kmín,
majoránka, sladká paprika, zelená petržel.
Do litru vody dáme vařit na nudličky nakrájenou hlívu ústřičnou. Mezitím
rozehřejeme olej na pánvi a orestujeme na kostičky nakrájenou zeleninu. Po
chvíli ji poprášíme paprikou a přidáme protlačený česnek. Do vody k hlívě
ústřičné dáme pepř, kmín, majoránku a zeleninový bujón. Poté přidáme
orestovanou zeleninu. Přidáme jíšku, necháme vařit do zhoustnutí a před
podáváním do hrnce nasypeme zelenou petrželku. S pečivem lze podávat jako
hlavní jídlo.
RAJČATOVÁ POLÉVKA **
300g rajčat, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 1,5l zel. vývaru, sůl, petrželka na
ozdobení, 4 lžíce vařené rýže, 1 lžíce čerstvě nasekané bazalky (nebo 1
lžička sušené), 100g strouhaného tvrdého sýra
Rajčata nakrájíme na čtvrtky, vložíme do kastrolu, podlijeme mírně vodou
a rozdusíme je. Po krátkém zchladnutí je propasírujeme přes jemný cedník. Na
oleji potom osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme rajčatové pyré,
osolíme a chvíli podusíme. Zalijeme vývarem, přidáme bazalku a na mírném
ohni vaříme asi 15 minut. Potom přidáme uvařenou rýži, krátce prohřejeme a
podáváme (místo rýže lze použít těstovin – např. dlouhé nudle). Na talířích
jednotlivé porce sypeme strouhaným sýrem a nasekanou petrželkou.
BORŠČ *****
vegetariánský borčš
250g
cibule, 500g rajčat, 2 stroužky česneku, 750g červené řepy, 3 celerové
řapíky, 750g brambor, 500g bílého zelí, 30g přepuštěného másla, 1 a ˝ zel.
vývaru, sůl, čerstvě mletý pepř, špetka cukru, 2 polévkové lžíce citrónové
šťávy, 1 svazek petrželky, 2 snítky kopru, 150g zákysu
Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Rajčata přelijeme vroucí
vodou, necháme 1 minutu působit, stáhneme slupku a dužinu nakrájíme na
kostky. Česnek oloupeme a na jemno nasekáme. Červenou řepu omyjeme, oloupeme
a nastrouháme nahrubo. Celerové řapíky očistíme a nakrájíme na tenké plátky.
Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na středně veliké kostky. Bílé zelí
očistíme a nakrájíme na tenké proužky. Cibuli podusíme na přepuštěném másle
do sklovita. Přidáme zeleninu a asi 15min dusíme na mírném plameni.
Přilijeme vývar, okořeníme solí, pepřem, cukrem a citrónovou šťávou a
necháme dalších 30min povařit. Zelené bylinky omyjeme, nahrubo nasekáme a
část z nich odložíme stranou. Zbytek vmícháme do polévky. Polévku podáváme
se zákysem a posypeme zbývajícími bylinkami.
POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY S NOKY **
Zeleninový vývar, červená čočka, mrkev, máslo, hl. mouka,
bio vejce, pórek,
koření, petrželka.
Dáme vařit vodu s kostkou zeleninového bujónu. Do hrnce s bujónem dáme asi 2
hrsti červené čočky. Mezitím nastrouháme mrkev najemno a orestujeme jí na
rozehřátém másle. Poté přidáme 2 lžíce hladké mouky a 1 vejce. Důkladně
zamícháme, vyklopíme na talíř a necháme trochu vychladnout. Poté z této
hmoty vykrajujeme lžičkou noky, které vhodíme do vroucí vody s čočkou.
Přidáme na kolečka nakrájený pórek, pepř, vegetu, možno ještě zahustit
jíškou a před koncem varu přidáme nakrájenou petrželku.
ČOČKOVÁ POLÉVKA ***
Máslo,
cibule, mrkev, celer, petržel, česnek, brambory, zel. bujón, pepř, sůl,
kmín, majoránka, vařená čočka, jíška (instantní), ocet, petrželka.
Na pánvi rozpustit máslo, na to nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou
mrkev, celer a petržel, česnek, na kostičky nakrájené brambory, (možno i
pórek), zalít vodou, přidat kostku zel. vývaru, osolit, opepřit, přidat
mletý kmín, majoránku, povařit, přidat vařenou čočku (pro vylepšení lze
přisypat i cous cous). Nakonec zahustit jíškou, dochutit octem a posypat
zelenou petrželkou.
Home
| Kuchařka
|
Polévky |