DomůKontakt  . 

 
 
       
       

Úvod

Novinky
Kuchařka
Z čeho vařit
Restaurace
Citáty
Argumenty
Zdraví
Slavní vegetariáni
Odkazy

Videa

Otázky a odpovědi

Chat
Návštěvní kniha

 

Home | Otázky a odpovědi

Otázky a odpovědi (FAQ)  

 

Dotaz můžete vznést v návštěvní knize.

 

Kategorie:

zdraví a výživa

nástrahy v potravinách

vaření

ostatní

 

ZDRAVÍ A VÝŽIVA

Může být dítě či dospívající vegetariánem? Je to bezpečné?

Dobře rozvržená vegetariánská strava je prospěšná pro všechna životní období. Pokud si člověk zajistí vyváženou stravu, pak bude mít z vegetariánství jen pozitivní přínos. Špatný je takový stav, kdy se vynechá maso a jí se pouze příloha. K tomu je však mnoho mladých vegetariánů donuceno, neboť školní jídelny ve většině případů nenabízí vegetariánské menu. Proto by alespoň rodiče měli být nápomocni a vařit svým dětem plnohodnotná jídla. Komise lékařů za zodpovědnou medicínu (PCRM) vegetariánství u dětí dokonce doporučuje: "Děti vychovávané na ovoci, zelenině, obilninách a luštěninách vyrůstají štíhlejší a zdravější, a dokonce žijí jako dospělí jedinci déle než jejich vrstevníci, kteří konzumují maso." Odkaz na shrnutí stanoviska komise v čj.

Mám strach z chudokrevnosti. Jak si vegetariánským způsobem zajistím dostatek železa?

Chudokrevnost se podle nejnovějších studií u vegetariánů nevyskytuje častěji, ale pokud máš pochybnosti, můžeš zvýšit příjem železa. Zvýšení příjmu železa dosáhneš konzumací celozrnného pečiva a ovoce, které je bohaté na vitamín C (zvyšuje vstřebatelnost). Mnoho železa obsahuje tempeh (díky procesu fermentace) a naklíčené obiloviny či luštěniny (např. mé oblíbené fazole mungo). Tofu je také dobrým zdrojem. Co se týče zeleniny, tak jednoznačně brambory se slupkou, brokolice a čínské zelí (tam je i potřebná kys. listová). V případě vynechání mléčných výrobků a vajec je ještě potřeba dodat vitamín B12. Naopak se při chudokrevnosti doporučuje snížit konzumace inhibitorů, kterými jsou například čaj a káva.

Měl by vegetarián brát doplňky stravy?

Vegetariáni (myšleno lakto-veg) je brát nemusí. Spíše se doporučuje pestrá a vyrovnaná strava, která obsáhne všechny potřebné látky. Pokud však člověk má pocit, že jeho stravě přeci jen něco chybí, nebo je předjaří, kdy vitamínů není nazbyt a slunce se skoro neukazuje, může si pořídit multivitamin sestavený přímo pro potřeby vegetariánů VEG 1. Vegani, kteří nemají zajištěný přísun vitaminu B12 skrze obohacené potraviny by jej měli brát pravidelně.

Jak vyřešit problém padání vlasů, pokud nechci brát doplňky stravy k tomu určené?

Pokud dochází k vypadávání vlasů bez vnitřních příčin nějakého onemocnění, důvodem bývá nedostatek zinku, kyseliny pantothenové (vitamin B5) a křemíku (oxid křemičitý).
Kyselina pantothenová (B5) - celozrnné pečivo, luštěniny.
Zinek - fazole, čočka, dýňová semínka, chléb z droždí, celozrnné pečivo. Nakličování zvyšuje vstřebatelnost (dobrým zdrojem jsou klíčky mungo fazolí).
Křemík - cereálie (chléb), pivo, banány, rozinky, fazole, čočka, minerální voda.

Jak nejlépe nahradit bílkoviny obsažené v mase?

Nejlepším a nejspolehlivějším zdrojem bílkovin, který obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, jsou tyto kombinace, které plně nahradí složení bílkovin v mase: 1) obiloviny s luštěninami 2) obiloviny a oříšky, 3) luštěniny a oříšky, 4) mléčné výrobky s obilovinami nebo luštěninami, 5) vejce s obilovinami. Když si například rozebereme, co znamená první bod: Obiloviny - rýže, těstoviny, pečivo, cous cous. Luštěniny - fazole, mungo, cizrna, tofu, sojové maso, tempeh. V praxi to tedy mohou být např. tyto recepty: Burritos, Mungo na kari s rýží, Tofu šp. ptáček s rýží, Tofu na paprice s těstovinami, Tempeh na smetaně,  Tempeh burger, Fazolový guláš, Pita Falafel, Falafel Tabouleh, Hummus s arabským chlebem atd.

 

NÁSTRAHY V POTRAVINÁCH

Má sojový granulát s příchutí šunky něco společného se skutečnou šunkou?

Šunkové aroma není živočišného původu. Granulát od firmy BonaVita však obsahuje barvivo E-120 (karmín, košelina), který je získáván z hmyzu. Bližší info zde.

Která "éčka" jsou živočišného původu?

Na těchto stránkách najdete seznam éček i s informacemi, zda jsou nebo mohou být živočišného původu http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek Zde si můžete stáhnout knihu Průvodce Éčky v potravinách:ZDE (na samém konci textu je odkaz na stažení, bez dovolení autorky nesmím dát přímý odkaz).

Je pravda, že v jogurtech a žvýkačkách mohou být části mrtvých zvířat?

Ano, může tam být želatina, která se získává vyvařením šlach, kůží, kostí a jiných jatečních odpadů. Nicméně to musí být uvedeno na obalu, takže si můžete vybrat jogurty bez želatiny, žvýkačky s arabskou gumou i gumové medvídky vyrobené z ovocného pektinu.

 

VAŘENÍ

Co uvařit na štědrovečerní večeři?

Bramborový salát + celer osolený, opepřený a okořeněný kořením na ryby v trojobalu; obalované marinované tofu pokapané citrónem; smažený šmakoun; sojové plátky; cizrnové medailonky recept zde.

Co je to hraška a k čemu jí použít?

Hraška je ochucená směs hrachu a bezlepkových obilovin k zahušťování a obalování. Je to zdravější a chutnější alternativa k mouce, můžeme s ní nahradit jíšku v zeleninových polévkách, guláších, hrachové polévce. Dále je to výborné pojivo v různých karbanátkách, zeleninových plackách, falafelu atd.  Výborná je také k obalování namísto trojobalu (celer, květák, žampiony, plátky cibule, zelené lusky, pórek). Hraška se rozmíchá v misce s vodou, aby měla konzistenci hořčice, pak se v ní namáčí zelenina, která se následně osmaží.

Na obalování zeleniny doporučuji hrašku pikant, na zahušťování gulášů a polévek hrašku jemnou.

Co vegetariánského připravit při grilování?

Skvěle se dají grilovat vegetariánské klobásy od firmy Kalma. Jelikož jsou hůře k dostání, tak griluji i Kalma chilli párky. Můžeme si naložit sojové plátky, seitan speciál, tofu hamburger (marinované kořením na gril) nebo již připravený marinovaný tempeh. Dále je dobrý např. zeleninový špíz s grilovaným hermelínem. Špíz: napíchne se červená a normální cibule, paprika, rajče, cuketa, lilek, kroužky mrkve na konec, aby to drželo a potře se olejem s pálivým kořením. Hermelín: v oleji se rozmíchá koření na gril, obalí se tím hermelín a zabalí do alobalu. Pak na oheň deset minut z každé strany. A aby toho mastného nebylo příliš je dobré podávat s opečeným chlebem. Výborný je také grilovaný zelený chřest (stačí osolit), lilek a cuketa.

Co obsahuje tofu? Jak se vyrábí? Z čeho je vyrobené tofu?

Tofu je jídlo vyráběné srážením sojového mléka (buď sádrou nebo jinými prostředky). Tofu pochází z Číny, kde se začalo vyrábět ve druhém století před naším letopočtem. V sedmém století se jeho znalost rozšířila i do Japonska. Kvalitní zdroj bílkovin, vápníku, železa a spousty vitamínů.  Samotné (verze natural) nemá výraznou chuť - umí absorbovat chutě z jídla, ve kterém je vařeno (nejlépe, je-li nakrájené na menší kostičky). Proto je nejjednodušší náhradou masa s velkou variabilitou použití a skutečně zasytí. Skvělé je rovněž v zeleninových salátech. Recepty: Tofu natural - Tofu (ala slepice) na paprice, Španělský ptáček bez ptáčku, Směs na špagety; Tofu uzené - Uzené tofu s kukuřicí, Rizoto, Nádivka; Tofu s mořskou řasou - Svěží zeleninový salát z tofu) Orientační cena: Tofu natural 20kč/200g (bio 35kč/250g), marinované, uzené 28kč/200g

 

OSTATNÍ

Co to znamená lakto-ovo vegetariánská strava a jaké jsou další druhy? druhy vegetariánské stravy

Lakto-ovo-vegetarian nekonzumuje maso ani jiné produkty pocházející z mrtvých zvířat, ale jí mléčné výrobky a vejce. Čili je to označení pro to, co jsme zvyklí nazývat vegetariánstvím (strava bez masa). Lakto-vegetarian konzumuje rostlinnou stravu a mléčné výrobky, Ovo-vegetarián konzumuje rostlinnou stravu a vejce. Vegan konzumuje výhradně rostlinnou stravu. Vitarián přijímá pouze jídlo, většinou veganské, které není vařeno při teplotě vyšší než 46.7 °C. Další druhy zde.

Jsem vegetarián školou povinný. Jak to udělat se stravou ve školní jídelně?

Buď se můžeš zkusit osobně domluvit s kuchaři, jestli by nebyli ochotni připravovat alternativu (čím více vás bude, tím lépe), nebo si vzít do baťohu třeba uzený tempeh, marinované tofu, sojový párek a v jídelně si dát jen přílohu, případně se spokojit jen s přílohou, ale později doma si uvařit (nechat uvařit:) něco plnohodnotného.

 

Existuje něco jako vegetariánský tábor? http://www.brontosaurus.cz/index.php?option=com_hbakce&Itemid=101

Jak spolu souvisí vegetariánství a biopotraviny, je to totéž? V praxi jsou tyto věci velice propojeny - např. neexistuje veg. obchůdek, kde by neprodávali i věci v biokvalitě. Vegetariáni často více přemýšlí o původu potravin a proto tyto výrobky kupují (ať už ze zdravotních, ekologických či etických důvodů - např. biovejce, která nesnesly slepice uvězněné v klecích). Zároveň však BIO neznamená automaticky vegetariánství, protože v biokvalitě se prodává i maso. A naopak - kdo nejí maso, nemusí automaticky kupovat biopotraviny.

Mohla bych poprosit o nějaké "recepty" nebo typy na studenou věčeři, snídaní...Chci svou rodinu pomalu převést na bezmasou stravu a nemám nápady K snídani nejradši Emco müsli křupavé s ovocem s mlékem nebo jiné cereálie. K večeři např. rohlík s budapeští, chleba s pomazánkou (pažitkovou, vaječnou, česnekovou, nivovou), s ředkvičkovým máslem (to je fakt výborný), s perlou a ředkvičkami, zapékané bagety s mozzarelou, zapékané toasty (kečupové s paprikou, hořčicové s cibulí), nakládaný hermelín, pečivo a různé saláty (např. svěží zeleninový s tofu nebo těstovinový), chleba s plátkovým sýrem rozpuštěným v mikrovlnce s bylinkovou solí, rohlík s rostlinou uzeninou . Někdy děláme jednoduché teplé večeře jako chilli párek v rohlíku (od firmy Kalma, doporučuju vyzkoušet), sladké palačinky, jáhlová kaše, vaječná omeleta s hořčicí, cibulí a chlebem. A ještě jeden speciální tip. Nevím, odkud jsi, ale jestli máte ve vašem městě nějaký dobrý krámek se zdravou výživou, tak naprosto vynikající je okurkovo-papriková paštika