|
Home | Kuchařka | Italská jídla a těstoviny Italská jídla a těstoviny
LAZAGNE
BROKOLICOVÁ
OMÁČKA S FARFALLE
PIZZA DELIZIOSA *****těsto na pizzu, originální italská pizza
Pro 2 osoby:
2 hrnky hladké či polohrubé mouky, půl kostky droždí, špetka cukru, 1 hrnek
teplé vody, olivový olej, sůl, 1 plechovka loupaných rajčat, 2 stroužky
česneku, sušená bazalka, menší cibule, černé a zelené olivy, půl zelené
papriky, 2-3 žampiony, oregano.
˝ balení Lazagní (nejlépe Panzani) mléko, jíška, sůl, pepř, muš. oříšek, máslo, 400 g boloňské omáčky (Uncle Ben's), parmezán či eidam, oregano, bazalka, černé olivy. Nejprve si připravíme bešamel (Klasicky: na másle osmahneme mouku, pomalu přiléváme mléko či smetanu, mícháme až do zhoustnutí; Zjednodušeně: dáme vařit mléko, pomalu přisypáváme instantní jíšku, pozor - houstnout začne až když se vaří; Osolíme, opepříme, nastrouháme muš. oříšek). Obdélníkovou zapékací mísu vhodných rozměrů vymažeme máslem, na ní položíme tři tvrdé obdélníky lasagne (nebo co velikost dovolí), potřeme boloňskou omáčkou (čtvrtinu sklenice), můžeme okořenit oreganem a čerstvou bazalkou a vylepšit na kolečka nakrájenými černými olivami. Poté posypeme sýrem a zalijeme bešamelem (zaléváme pečlivě především okraje, jinak zůstanou tvrdé). Množství záleží na požadované šťavnatosti. Po této vrstvě přijde další obdélník lasagne, a tak se to opakuje stále dokola, až v poslední (čtvrté) vrstvě se dá boloňská omáčka, bešamel a na to teprve sýr. Dáme zapéct na 35-40 min. do středně vyhřáté trouby. Vegan varanta: na vymazání rostlinné máslo Alsan (ale lze i olej), bešamel ze sojového mléka, sýr lze zcela vynechat nebo použít veganský (k dostání v některých bioobchodech).
Jarní cibulka (4ks), olivový olej, 2 malé cukety, chilli, Fettucine (či Tagliatelle) Na pánvi rozehřejeme olej a zesklovatíme na něm nakrájenou jarní cibulku (nebo normální). Cukety omyjeme, vydlabeme vnitřky, nakrájíme na cca 16 proužků (i se slupkou), podle délky cukety rozkrojíme v polovině či ve třetinách a přidáme do pánve k cibulce. Osolíme, ochutíme špetkou pálivé papričky, můžeme i opepřit, promícháme a pod pokličkou dusíme doměkka (můžeme podlít trochou vody). Mezitím uvaříme těstoviny ve větším množství osolené vody a slijeme je. Těstoviny promícháme s dušenou zeleninou a ihned podáváme.
SMĚS NA ŠPAGETY Z TOFU ** Kostka tofu natural, olej, cibule, sůl, 80 g rajského protlaku, 3-4 st. česneku, 2 lžíce kečupu Velkou cibuli (či 2 menší) nakrájíme na drobno a podusíme na oleji, přidáme na drobno nastrouhané tofu, dochutíme sójovou omáčkou (minimálně) a solí. Chvíli dusíme, pak přidáme rajský protlak a protlačený česnek (podle chuti). Nakonec dochutíme kečupem. Směs použijeme na špagety, chléb nebo topinky.
GNOCCHI S BROKOLICÍ **** gnocci Balení Gnocci, 300g brokolice, 2 cibule, 3 stroužky česneku, olivový olej, 100g tvrdého sýra, sůl pepř Na olivovém oleji zpěníme nasekanou cibuli a česnek (nakrájený na malé kousky, ne protlačený), přidáme brokolici, zvolna opékáme, až změkne, podle chuti ji osolíme, opepříme. Kupované nočky vkládáme do vroucí osolené vody. Jakmile vyplavou, scedíme je, promícháme s brokolicí a jednotlivé porce posypeme nastrouhaným sýrem.
ŠPENÁTOVÉ GNOCCHI **** gnocci Balení Gnocchi, 250g mraženého špenátu (nebo čerstvý), olivový olej, 2 cibule, 4 stroužky česneku, smetana, sůl, pepř, čerstvá bazalka, parmazán nebo eidam. Na oleji osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme na malé plátky nakrájený česnek. Mražený špenát (já dávám půl balení špenátu BioBio z Plusu) v hrnci zalijeme vařící vodou, necháme chvilku stát, scedíme a vhodíme do pánve k cibuli (čerstvý nakrájíme a vhodíme rovnou). Necháme prohřát, osolíme, vydatně opepříme, zalijeme troškou smetany (lze přidat lžičku kysané), vhodíme pár pokrájených lístků bazalky (nebo sušenou) a ještě chvíli vaříme. Pokud smetana dostatečně nezhoustne, zahustíme strouhankou nebo hraškou (na konci přidaný sýr směs taktéž dobře zahustí). Nočky uvařené podle návodu (vaříme ve slané vodě dokud nevyplavou) vhodíme ke směsi, pečlivě a dlouho promícháváme (aby nočky dobře nasákly chuť špenátu) a posypeme trochou sýra. Ochutnáme a případě potřeby dokořeníme. Podáváme posypané sýrem.
BROKOLICOVÁ OMÁČKA S FARFALLE **** 1 menší brokolice, olej, cibule, 2st česneku, velká lučina, 12% smetana, sůl, pepř, Farfalle, sušená bazalka. Brokolici vhodit do vroucí vody na 4 minuty, propláchnout studenou vodou, nakrájet na malé kousky. Na olej cibulku a až zesklovatí, tak česnek, velkou lučinu, smetanu, promíchat, vařit. Přidat nasekanou brokolici, zamíchat. Osolit, opepřit. Podávat s těstovinami Farfalle (mašličky), které jsou uvařené ve slané vodě s bazalkou (není nutná).
BAREVNÉ VRTULKY S CUKETOU **** Těstoviny Torti Tricolore (barevná vřetena), 2 malé cukety, sůl, čerstvě mletý pepř, olivový olej, 3-5 stroužků česneku, 3 lžíce kysané smetany, eidam. Cukety omyjeme, rozkrojíme, vydlabeme vnitřky a nastrouháme nahrubo. Stejné velké kostičky česneku (nebo kolečka) krátce osmažíme na oleji do růžova. Přidáme asi Ľ nastrouhané cukety a opékáme za stálého míchání, až se cuketa obalí olejem. Přidáme zbytek cukety a opékáme asi 5 minut. Sejmeme z ohně. Přidáme uvařené těstoviny a smetanu, dobře promícháme, posypeme trochou strouhaného sýra, pepřem (tím nešetříme), solí, důkladně promícháme a hned podáváme. Lze nechat vychladit a podávat jako salát - je to možná ještě chutnější.
|
||
|