Úvod

Novinky
Kuchařka

     Polévky

     Ke knedlíkům

     Tofu, soja apod

     Zeleniny

     Luštěniny

     Arabská jídla

     Mexická a šp. jídla

     Italská jídla, těstoviny

     Sladká jídla

     Houbová jídla

     Jiné

     Saláty

     Pomazánky

 
Z čeho vařit
Restaurace
Citáty
Argumenty
Zdraví
Slavní vegetariáni
Odkazy

Videa

Otázky a odpovědi
Návštěvní kniha

 

Home | Kuchařka | Tofu, soja apod. | Tempeh na smetaně fotonávod

Tempeh na smetaně - fotonávod

 

Pro 2 osoby: Tempeh uzený, olivový olej, 4 stroužky česneku, tymián, zel. bujón, smetana, čerstvá rukola, balzamikový ocet (aceto balsamico), široké nudle (Tagliatelle, Fettucine)

Do malého kastrůlku dáme protlačený česnek, zalijeme vroucí vodou, povaříme a scedíme (kvůli zjemnění chuti). Česnek dáme na rozpálený olivový olej a necháme na středním plameni zpěnit. Poté přidáme na kostičky nakrájený uzený tempeh, tři špetky tymiánu a za stálého míchání smažíme asi 10 minut. Můžeme přidat i jemně nakrájené houby (sušené dáme předtím na hodinu do vody) a ještě chvíli smažíme. Zalijeme smetanou, přidáme půl kostky zel. bujónu (aby jídlo nebylo příliš slané) a mícháme dokud nezhoustne. Nakonec ještě přidáme trochu tymiánu a zakapeme limetkovou nebo citronovou šťávou. Připravíme si zálivku na rukolu – do malého kastrůlku dáme balzamikový ocet, vodu a cukr, povaříme a necháme vychladnout. Konzistence by po vychladnutí měla připomínat sirup (jinak přidáme cukr a znovu povaříme a necháme vychladnout). Podáváme s placatými nudlemi a několika lístky rukoly, které jemně pokapeme olivovým olejem a balzamikovou zálivkou. Slaný tempeh, hořká rukola a sladkokyselá zálivka tvoří vskutku harmonickou kombinaci. Když neseženeme rukolu, použijeme listový salát (ledový, hlávkový, čínské zelí atd).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Home | Kuchařka | Tofu, soja apod. | Tempeh na smetaně fotonávod